Наложи се по спешност и по абсолютни медицински индикации да

...
Наложи се по спешност и по абсолютни медицински индикации да
Коментари Харесай

11-годишното дете с левкемия е било транспортирано със „Спартан“ до Любляна по спешност

Наложи се по неотложност и по безспорни медицински индикации да търсим подпомагане, тъй като процедурата, която следва на 11-годишното дете, ние не можем да я създадем, и малко центрове в Европа го вършат.  Процедурата е планувана и периодите са доста строги . Състоянието му заради болестта сътвори сериозни стойности на неговите кръвни индикатори. Това увеличи риска и се наложи превозване, по тази причина се обърнахме към всички инстанции. Всички реагираха извънредно бързо, преди всичко министърът на опазването на здравето стремително задвижиха нещата, след това и Министерството на защитата. Това съобщи проф. Константинов от ИСУЛ във връзка превозеното в Словения дете с диагноза Остра лимфобластна левкемия.

Проф. Константинов уточни, че изходът от процедурата е с висок % на сгода, само че в здравната процедура постоянно има риск и няма 100-процентова гаранция. По думите му условията за процедурата са прекомерно високи , няма проблем с липса на експерти. Той предвижда, че сходно лекуване ще продължи към месец. Финансирането на лекуването идва по линия на НЗОК, а това ще е първия случай от България, на който ще бъде приложена този способ на терапия.

Първоначално този способ е коствал над 1 млн. евро, в този момент е много по-ниска и налична цената, само че още веднъж изисква висока специализация и средства.

11-годишно дете се е лекувало в Клиниката по Детска клинична хематология и онокология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, с диагноза Остра лимфобластна левкемия. То беше превозено с военния аероплан " Спартан " до Любляна, Словения.

Искането до здравния министър доктор Асен Меджидиев за образуване на въздушен медицински превоз е отправено през вчерашния ден, 16 февруари, от ИСУЛ.

Министър Меджидиев реагира незабавно и в съгласуваност с министъра на защитата Димитър Стоянов беше проведено незабавното осъществяване на полета.

Детето е придружавано от реанимационен екип на СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “, детски онкохематолог от ИСУЛ, здравна сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА и родител.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР