Наложи се да гасим пожари буквално от първия ден. Става

...
Наложи се да гасим пожари буквално от първия ден. Става
Коментари Харесай

Премиерът за наследеното от служебните кабинети: Гасим пожари за милиарди левове

Наложи се да гасим пожари безусловно от първия ден. Става дума за милиарди левове и съществено забавени промени , от които могат да произтекат тежки последици за стопанската система и хората в страната “, съобщи министър председателят акад. Николай Денков при започване на конференция във връзка управническите цели и какво е приключил кабинетът му през миналите 60 дни.

„ Искам да разбия мита, че служебните държавни управления работят безупречно като опълчване на постоянното държавно управление “, добави той. Според него всеки длъжностен министър и работата му би трябвало бъде оценен самостоятелно, а като позитивен образец даде Крум Зарков, министър на правораздаването в предходния кабинет.

На конференцията вземат участие и министърът на финансите Асен Василев, министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков и министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

„ В някои от случаите става въпрос за явни управнически неточности “, акцентира Денков, представен от БГНЕС. Премиерът означи, че служебното държавно управление у нарушило закона за бюджета като не показало предложение за постоянен бюджет през м. година, а след което показа бюджет със заложен недостиг над 6%.

Министър-председателят даде образец с Плана за възобновяване и резистентност, където също има доста закъснение. „ Ако държавното управление успее да навакса това закъснение, Денков акцентира, че 1,4 милиарда лева следва да влязат в бюджета за актуалната година.

Той разяснява и „ невъзможността на служебния кабинет да се оправи с проблемите, свързани с Пловдивския панаир, с Държавната консолидационна компани я, неремонтираните язовири, ПАВЕЦ „ Чаира “ и прочие “МРРБ: дано още веднъж да стане ясно, за 3 дни, сред 5 и 7 юни, това постоянно държавно управление застъпва, АПИ входира и прави оценка над 300 хиляди страници подадени поръчки за настоящ ремонт за поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа “, сподели още Денков и уточни, че явно това се е случило, с цел да може бързо да се завърши процесът.

„ Министърът доста бързо разпореди обзор и той сподели, че част от изискванията при заданието са незаконосъобразни и приключи поръчката “, добави той.

Той уточни и ВиК плановете по Оперативна стратегия „ Околна среда “, висящите поръчки в АПИ и изясни, че има отворени предложения за 500 – 600 млн. лева за поправки на републиканската пътна мрежа, както и че Автомагистрала „ Струма “ още веднъж нищо не е направено.

„ Оказа се, че има подписан контракт с доста неизгодни и неравнопоставени клаузи за България във връзка с газопреносните системи сред България и Турция “ , заяви Денков и акцентира, че Турция има достъп до българските пазари, само че страната ни няма подобен до турските. 

" Турската компания " Боташ " получава достъп до българския и до европейския пазар без противоположното да е правилно! С други думи, нямаме достъп до турския пазар. Задавайки от служебно държавно управление един дълготраен контракт за 13 години задължава страната със стотици милиони лв. годишно , милиарди лв. за тези 13 години, даже в случай, че България не внася заложените количества газ. Разбира се, министърът на енергетиката е поел уговорката да се опита да контракти оптимално положителни условия за България с цялостно почитание към турската страна , само че той е подложен в една извънредно сложна и неизгодна позиция ".

Премиерът заяви, че в случай че бъдат открити нарушавания, те ще бъдат препратени към прокуратурата.

 
Парите за пътища
Разговорите за " Боташ " в действителност вървят постепенно. В съответния контракт стремежът ни е в оптималната степен да изравним страните. 13-годишен ангажимент, контрактуван в интервал от седмица-две. Ще се опитаме да усъвършенстваме до оптималната степен размерите, тъй че против една закрепена сума да имаме оптимален размер ", разяснява енергийният министър Румен Радев. 

Според финансовия министър Асен Василев работата с Народното събрание по приемане на забавените законопроекти е доста интензивна и България ще успее да изпрати искане за второ заплащане по Плана за възобновяване до края на септември. Работи се интензивно за два основни забавени плана - на промени в закона за енергетиката и към този момент признатия в държавното управление план за промени в Закона за публичните поръчки.

Новите процедури за пътно поддържане ще бъдат оповестени в петък, като в методиката за оценка ще залегне единствено индикаторът най-ниска цена, разгласи от своя страна районният министър Андрей Цеков. Допълни, че измененията в цените за тол таксите ще бъдат подготвени за внасяне в Министерски съвет през септември.
Цеков изясни, че е разпоредил на „ Автомагистрали “ да спре всякакво превъзлагане на действия по контракти, които са й предоставени от АПИ.

До края на август ще е подготвен отчет на Министерство на регионалното развитие какво да се прави и със заварените замразени планове, свързани с автомагистралите.

Цеков разгласи още, че е изискал държавната финансова ревизия да ревизира всички зов сдружения за възлагането на публични поръчки по оперативна стратегия " Околна среда " поради наложени обилни финансови корекции.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР