Наложеното от президента вето може да бъде преодоляно според партиите,

...
Наложеното от президента вето може да бъде преодоляно според партиите,
Коментари Харесай

Реакциите на депутатите за Изборния кодекс - ще бъде ли преодоляно ветото на президента?

Наложеното от президента несъгласие може да бъде преодоляно съгласно партиите, които гласоподаваха измененията в Изборния кодекс - ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Останалите декларират, че се надяват този път по този начин наречената " хартиена колация " да прояви разсъдък и да одобри причините на президента.



От ГЕРБ-СДС излючват наложеното несъгласие да върне остарялото състояние.

" Аз считам, че има задоволително съществено декларирана воля от парламентарните групи това несъгласие да не бъде почетено и да се препотвърдят прочените в Изборния кодекс по този начин, както ги гласувахме преди две седмици ", съобщи Десислава Атанасова - ръководител на Политическа партия на ГЕРБ-СДС.

Според " Продължаваме промяната " президентът отваря опция за полемика. Заявиха, че ще я употребяват в диалозите за втория мандат.

" Как могат да бъдат преодолени пречките пред реализацията на втория мандат? Знаете, че Изборния кодекс беше един от проблемите. Сега виждаме опция той да бъде преодолян, дали със съставянето на една краткотрайна комисия, в която да бъдат направени съответни решения за Изборния кодекс ", сподели Андрей Гюров - ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната ".

Движение за права и свободи ще внесат настрана законодателно предложение за въвеждане на сканиращите машини.

" Избирателите са харесали нашето предложение за сканиращите машини, тъй като от една страна се гласоподава единствено на хартия, въпреки това се преброява от машините и по този начин се заобикалят недействиетлни бюлетини, надраскани протоколи. Има си протокол от тези машини - харесали са това, че по този начин се гласоподава в най-голямата народна власт в света - Съединени американски щати ", разяснява Хамид Хамид от ПГ на Движение за права и свободи.

Останалите 4 парламентарно показани партии - " Възраждане ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Български напредък " също ще отстояват позициите си от предходните среднощни диспути.

" Друг е въпросът към този момент по какъв начин и по какъв метод ще бъде за следващ път изнасилен дневният ред на Народно събрание, с цел да може да бъде преодоляно това несъгласие, само че аз мисля, че в тази ситуация е ГЕРБ и Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия ще се заловен за тази опция ", разяснява ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов.

" Не одобряваме тези претекстове, не звучи съществено, като да вземем за пример - че не трябва да се дава право на избор на българските жители по какъв начин да гласоподават. Правото на избор било за кого да гласоподават, а по какъв начин да гласоподават трябвало за е заковано в закона и да не им се дава право на избор. Ние сме за свободата на избор ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Измененията не са положително решение за Изборния развой, още повече, че излязоха данни, които демонстрираха, че по-голямата част от българския народ избира да гласоподава с машини ", сподели Надежда Йорданова от ПГ на " Демократична България ".

" При изискване, че нямаме излъчен работещ кабинет, при изискване, че нямаме парламентарно болшинство, което да се оправи с множеството рецесии, които се обединихме, че са налице и е належащо да се вземат ограничения за предоляването им, не е време за промени в Изборния кодекс ", счита Александър Николов от ПГ на " Български напредък ".

Очакването е ветото да бъде прегледано в зала още преди празниците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР