Наливането на пари в общините непосредствено преди местните избори е

...
Наливането на пари в общините непосредствено преди местните избори е
Коментари Харесай

Как общините пропиляха милиони за скандални ремонти

Наливането на пари в общините директно преди локалните избори е постоянно прилаган трик от ръководещите. През годините се нагледахме на какво ли не - от чешмичките на царя, през скандално разпределените 500 млн. лева по програмата за напредък на кабинета " Орешарски ", до нелепите игрища за всеобщ спорт в обезлюдени села, финансирани в навечерието на локалните избори през 2015 година Гвоздеят в програмата за идните локални избори в огромните и междинни градове са плановете за стабилно градско развиване. Десетки милиони левове са към този момент влезнали или ще влязат директно преди изборите в 39 обитаеми места по програмата " Региони в напредък " по контракти за възобновяване на градската среда.

Това са доста забележими планове, тъй като включват централните градски елементи, и е несъмнено, че ръководещите ще извлекат дивиденти от рязането на лентички директно преди вота. Още повече, че това са в действителност огромни планове. Малко са общините, успявали за своя сметка да финансират такива крупни контракти за реновиране на градската среда през годините. Усвояването на солидната инвестиция обаче затрудни доста общини, а при някои от тях договорите се оказаха същинска злополука. Така вместо да изпишат вежди, в няколко огромни общини кметовете извадиха очи. Скандалите не стихват и е ясно, че тематиката ще бъде съществена в хода на предизборната акция.

 

Сложни планове, сладки изкушения

 

Изпълнението на планове по оперативните стратегии постоянно е било съпроводено с тежка бумащина. Това не е изненада за никого, не би следвало да е изненада и за общините, които работят към този момент втори програмен интервал и би следвало да са натрупали опит. Управлението на тези планове обаче продължава да е предизвикателство за локалните управи и това ненапълно е неизбежно на фона на комплицираната конструкция от действия, които следва да се провеждат. По един план се организират най-малко 5 публични поръчки - за самото строителство, за строителен контрол, от време на време и за авторски контрол. Към листата би трябвало да се прибавят и поръчките за осъществяване на наложителните ограничения за разпространение, а някои общини се възползват и от опцията да изберат външен екип за ръководство на плановете. Възлагат се и контракти за одит на разноските.

Всяка от тези публични поръчки може да се одобри за равносилна на прелъщение, в случай че си напомним обръчите от компании и порциите на Ахмед Доган. Допълнителна компликация в тази ситуация е и бурната реакция на обществеността към решения, свързани с естетиката на градската среда. В някои общини кметствата не си направиха труда да изясняват плановете в точния момент и свадите не закъсняха. За похлупак качеството на изпълнение по места се оказа плачевно, а директно преди вота започнаха да валят и наложените от районното министерство финансови корекции поради позволени нередности. Така вместо да се усмихват пред камерите при рязането на лентите, на част от кметовете към този момент им се постанова да се изясняват за санкции и загуби за общинския бюджет. И до момента в който при някои локални управи пропуските звучат дребни, при други нарушаванията са напряко брутални.

 

София и Пловдив - поправки за знамение и приказ

 

Ремонтът на двете централни зони в столицата с пари по Оперативна програма “Регионално развитие” - региона към улица " Граф Игнатиев " и храм-паметника " Св. Александър Невски ", се оказа същинска злополука. Нагледахме се на всевъзможни глупости - последно изскочиха плочи от високите температури по релсовия път поради изчезнали фуги, които да оберат разширението на материала от горещините. И двата контракта са санкционирани с 5% финансова промяна поради позволени ограничаващи условия при подбора на участниците в строителството и по този начин сума от 1.6 млн. лева няма да бъде възобновена от Европейски Съюз и ще остане за сметка на общинския бюджет. И без изследване на публичното мнение може да се твърди, че кметът Йорданка Фандъкова загуби доста от рейтинга си с този ремонт. Любопитен и не доста коментиран факт е, че Столичната община в действителност има външен екип за ръководство на плана. Договорът за 406 890 лева без Данък добавена стойност е подписан с компания " Конкредо " ЕООД на 21 август 2018 година, като от компанията се чака да подкрепя възложителя в ръководството на договорите за строителство и контрол, в това число и надзор върху заплащанията, осъществяването на графиците, отчетната активност.

Подобни външни екипи за ръководство имат малко общини с планове по програмата. Горчивият опит на София и със закъснението на ремонтните действия, и с проблеми по качеството демонстрират, че изборът на външен съветник не е гаранция за безпроблемно осъществяване. Интересно е до каква степен консултантът е оказал помощ на общината да се размине с доста по-сериозна глоба около абсурда с оставката на някогашния зам.-кмет по превоза Евгени Крусев. Крусев напусна след скандал с сменени материали при осъществяването на контракта за ремонта на зоната към " Граф Игнатиев ", а нарушаването заплашваше с 25% глоба бюджета на плана, или над 5 млн. лева После се оказа, че тъкмо тази част от контракта не се финансира от Европейски Съюз, а единствено с пари на общината.

В неласкавата ранглиста по проблеми Пловдив съумя да задмине столицата. Отделни сектори на града безусловно се трансфораха в плавателни при изобилните превалявания при започване на юни, а обекти, ремонтирани за милиони левове, се оказаха наводнени макар сменената отводнителна система. Качеството на строителството по плана за възстановяване на градската среда тук-там е плачевно, а администрацията под паника бяга от опитите на опозицията да бъде извършено преднамерено съвещание на общинския съвет по проблемите. Пловдив е направил и доста по-сериозни нарушавания при възлагането на поръчките от София.

Общината е направила два несполучливи опита да разпореди поръчката за строителство и е съумяла едвам на третия път, демонстрира прегледът на документите. Първата поръчка е прекъсната с мотив позволени неточности в количествено-стойностните сметки и пропуск финансовият запас да се показа като лимитен. Общината не е съумяла да се оправи и втория път, като поръчката още веднъж е анулирана поради неточности в количествено-стойностните сметки и подадена към евентуалните претенденти непълна информация за техническите капиталови планове. На третия опит общинската администрация въпреки всичко разпорежда договорите, само че този път с цената на съществени нарушавания в методиката за класиране, довели до налагане на финансова промяна от Министерство на регионалното развитие на стойност 1 050 048 лева

Делото за глобата към този момент завърши на първа инстанция в интерес на Министерство на регионалното развитие, а от причините на съда излиза наяве, че изпълнителите и по трите обособени позиции на контракта са класирани с цената на нарушаване. За подреждането им преди всичко е съдействала витиеватата методика за оценка на техническото предложение. От компаниите е желано да потвърдят употребявани от тях в строителството новаторски техники за гарантиране на качеството на строителството и екологични ограничения, без да е ясно по какъв начин тъкмо ще се правят оценка те. Така и по трите позиции преди всичко са класирани компании с по-висока цена от втория в класацията без категорично потвърдени новаторски и екологични характерности в офертите, които да оправдаят получените високи точки по този индикатор. Казано лаишки, общинската администрация си е скроила методика, която да й разреши да класира преди всичко който си изиска, без значение от цената. Разликата в офертите не е по никакъв начин скромна. По обособена позиция 1 класираният преди всичко " Драгиев и Ко " е предложил цена от 7 085 942 лева без Данък добавена стойност при цена на втория в листата - " Еко традекс Груп " АД, от 6 029 186. Разликата приближава милион и по обособена позиция 2 - определената компания " Агромах " ЕООД предлага цена в размер на 5 400 271.27 лева при оферта от 4 668 684 лева на втория в листата.

Пловдив може да се " похвали " и със абсурден контракт за разпространение на плана за възстановяване на градската среда. Този вид контракти постоянно са проблемни заради зле планувани ограничения за разпространение на плановете и производството на неуместни промоционални продукти. В Пловдив заложените по контракта сувенирчета се оказаха неоткриваеми. По контракта за информация и гласност Пловдив е заложил 70 972 лева без Данък добавена стойност разноски, а от компанията реализатор " Инфо трейнинг " се чакат стотици рекламни материали. Поръчани са 500 чадъра от по 14 лева, 100 чанти за документи от екокожа (25 лева.), 500 флашки (26 лева.), 500 фенерчета по 11 лева и други Най-подиграваният продукт по поръчката са 500 антистрес сърца (1.5 лева за бройка). Извън рекламните материали по контракта са планувани и по 10 събития " първа копка ", както и " рязане на лента " на завършените обекти. Ползата от тези напудрени церемонии при толкоз доста проблеми не е огромна.

Иначе администрацията в Пловдив е била по-скромна от тази в София при поръчването на градски мебели. Пловдив е съумял да си купи градски кошчета за скромната цена от 130 лева с монтажа при близо 1000 лева цена на кошче в столицата. Пейките с облегалка в офертата на " Пътища Пловдив " са с цена от 239 лева - в пъти под най-евтините пейки в столицата.

 

Цената, тази дребна детайлност

 

Щедрите разноски по европроекти и неналичието на особена грижа по какъв начин се харчат европарите не е вест за никого. Цената напълно публично се е трансформирала в дребна детайлност в част от публичните поръчки по плановете за градска среда. Подобно на Пловдив, тези общини са съумели да извърнат класирането с условия в жанр " шменти шапки " и ниска тежест на цената в методиката за оценка на предложенията. Така преди всичко са класирани компании с високи ценови предложения и съмнителни преимущества в техническата част.
Пример в тази посока дава община Карлово. Карлово има наложена финансова промяна от 5% върху договорите за благоустрояване на градската среда, като глобата възлиза на 211 214 лева При публичната поръчка за възлагане на строителството цената на препоръчаните предложения е имала едвам 40% тежест при класирането. 15% от оценката се образува от нещо, наречено " Мерки за понижаване на усложненията при строително-монтажните работи ", 45% е тежестта на индикатора " Работна стратегия ". Според Министерство на регионалното развитие при индикатора " Работна стратегия " въобще не е ясно какви са изискванията за отсъждане на два от вероятните резултати - 15 или 25 точки, а залегналите термини за оценка на предложенията като " адекватно/ относимо ”, ”подробно/ съответно ”, ”нереалистична ”, ”съобразно положителни строителни практики ”, ”несъществени непълноти ” и други са мощно субективни. Министерство на регионалното развитие е имало и различен претекст за санкционирането на този контракт - отводът на общината да раздели публичната поръчка на обособени позиции макар изискванията да има такова разделяне. Общината е решила, че привличането на обособени реализатори ще попречи на синергията при осъществяването на плана и по този начин непозволено е осуетила достъпа до поръчката на повече реализатори.40% е тежестта на индикатора " Цена " и по договорите за градска среда на община Ямбол. Ямбол също е с финансова промяна от 5%, или 368 065 лева, които няма да бъдат възобновени от бюджета на програмата и ще останат за сметка на кметството. Основният индикатор за възлагане на поръчката е " Предложение за осъществяване " с тежест 60%. И тук възложителят е въвел " симпатични " надграждащи индикатори, които разрешават субективна оценка - „ Качествени аспекти на предлагането, свързани с предмета на поръчката “ и „ Екологични аспекти на предлагането, свързани с предмета на поръчката “. Министерство на регионалното развитие открива, че плануваните подпоказатели допускат субективно оценяване и в действителност в огромната си част преразказват заложените механически условия към претендентите, които те към този момент са покрили на равнище асортимент.
В община Смолян пък цените напряко са се оказали погрешни, поставяйки под въпрос цялото осъществяване на договорите, открива Министерство на регионалното развитие. От материалите по административното дело излиза наяве, че определеният реализатор за позиция 5 - компания „ БАКС 99 " АД, не дава отговор на условията на възложителя. В ценовата му оферта за активност „ Разваляне и възобновяване на пътна основа - битумизирана баластра 8 см и трошено-каменна настилка 35 см (без асфалтово покритие), включително транспортиране на строителни боклуци " въобще не е включена битумизирана баластра, камо ли с 8 см дебелина, а единствено разнообразни фракции на трошен камък. Конкурсната комисия въобще не е забелязала това, само че пък е отстранила с съображение неточно формирани разходни правила на битумизираната баластра и натрошения камък различен участник в състезанието - компания " Агромах ". Незаконосъобразно съгласно Министерство на регионалното развитие е класиран и участникът за 4 позиция - „ Запрянови - 03 " ОО. И тук цената за повреждане и възобновяване на пътната основа е изчислена погрешно, като съгласно описаните параметри дебелината на битумизираната баластра излиза под наложителния най-малко от 8 см. Така и по тази позиция има неравно отнасяне по отношение на различен отхвърлен участник  - „ Пътища Пловдив " АД.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР