Налице са и фактически нарушения, касаещи равнопоставеността на политическите сили,

...
Налице са и фактически нарушения, касаещи равнопоставеността на политическите сили,
Коментари Харесай

Българските патриоти сезираха ВАС: Решението на ЦИК за 121 секции в Турция нарушава Конституцията и Изборния кодекс

Налице са и в действителност нарушавания, касаещи равнопоставеността на политическите сили, участващи на изборите на 11 юли. Това са част от юридическите доводи, приложени с конкретика в жалбата на КП „ Българските патриоти – Вътрешна македонска революционна организация, ВОЛЯ И НФСБ “, импортирана посредством ЦИК до Върховния административен съд. Поводът е Решение на ЦИК с №253-НС от 18 юни 2021 година, което дефинира броя на секции, които се разкриват зад граница. Според него в Турция те от 35 стават 121, т.е. съвсем четири пъти повече. Това оповестиха от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация. 

" Поради тези безобразия на следващия ден – 22 юни, вторник, в 12.00 ч. организираме митинг пред Централната изборна комисия, с цел да покажем, че няма да допуснем един български държавен орган да погазва жестоко законите на страната в полза на непозната страна.

Призоваваме всички почтени и родолюбиви български жители да изразят своята позиция и да ни поддържат. България НЕ Е турски вилает. България е суверенна еднонационална страна!

Ние, Българските патриоти, неведнъж сме заявявали изрично, че казусът със секциите в Турция касае освен бъдещото ръководство на страната, което непосредствено ще бъде предадено в ръцете на Движение за права и свободи и диктатора Ердоган, само че е и въпрос, касаещ националната ни сигурност. Всеизвестен е фактът, че изборният развой там се провежда и организира не от българските, а от турските управляващи. С четирикратното завишаване на опцията за гласоподаване за етническата турска партия, каквато и нейният водач към този момент публично удостовери, че е Движение за права и свободи посредством визитата си и изявлението си, че Турция е неговата татковина, действително към този момент в действителност е застрашен освен политическият живот в България. Тук става въпрос за нарушение на материалния закон, каквото е погазването от страна на ЦИК на член 15, вр. с член 14 от ИК, в които има ясни правила по какъв начин и по какви критерии се разкриват секции зад граница, както и на член 3, където са изброени правилата, въз основа на които се организират всички типове избори в България.

Българкия над всичко! ", показват патриотите.

Ето и част от претекстовете:

Решението е постановено при изключително основни нарушавания на член 15 от Изборния кодекс (нарушение на материалния закон):

Според член 15 от ИК „ Когато броят на гласоподавателите по член 14 е повече от 500, се образуват толкоз изборни секции, колкото пъти цифрата 500 се съдържа в броя на гласоподавателите. При съществуване на излишък може да се образува спомагателна секция “.

Видно от наименованието на член 15 тази норма планува условия за формиране на нови секции. Преценката следва да се основе на броя на секциите от предходните избори от същия тип. В случая нуждата от нови секции следва да се реши по отношение на броя на секциите за парламентарните избори, извършени на 4 април 2021 година Броят им тогава е избран с решение № 2212-НС от 12.03.2021 година, което прилагаме като доказателство към жалбата.

Сравнени, двата документа демонстрират, че ЦИК е определила броя на секциите в Р Турция за идните парламентарни избори без да съобрази и приложи правилото на член 15 от ИК.

Обжалваното решение опонира на задачата на закона.

- В член 3 от ИК са дефинирани правилата, въз основа на които се създават всички типове избори в Република България:

• всеобщото, равно и директно изборно право с скрито гласуване;

• обезпечаване свободно изложение на волята на избирателите;

- реализиране на гласуването персонално от гласоподавателя в осъществяване на гражданския му дълг.

На 4 юни ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, съпроводен от членове на управлението на партията, взе участие в среща с президента на Република Турция Реджеп Ердоган, която се организира в столицата на Р Турция.

Делегацията на Движение за права и свободи се среща и с ръководителя на турския парламент Мустафа Шентоп, пред който господин Карадайъ декларира: „ Тази земя е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата татковина. Останахме там след Османската империя и нашата борба е в отбрана на нашата турска еднаквост, в отбрана на нашите език, вяра и традиции “.

Първо. Партия, записана в България по българското законодателство, се употребява с персоналната поддръжка на главата на турската страна. Казано другояче, партията Движение за права и свободи пази ползите не на българските жители, а е директен инструмент за влияние от страна на турската страна.

Второ. Председателят на Движение за права и свободи намерено декларира, че партията му пази не българския народен интерес, а турската си еднаквост, турския език, мюсюлманската вяра и турските традиции. Така декларираната от ръководителя на Движение за права и свободи цел е в директно несъгласие с член 11, алинея 3 и 4, член 13, алинея 4, член 37, алинея 2 от Конституцията на Република България.

В оспорваното Решение № 253-НС от 18 юни 2021 година ЦИК дефинира, че са налице съображения за нецелесъобразност за формиране на изборни секции в няколко страни, всред които Ирак, Сирия, Палестина и други. В своите претекстове ЦИК акцентира, че това е обосновано от ситуацията на политическа рецесия и неустановеност, подбудени от разнообразни военни дейности. Република Турция е втората страна с най-вече секции отвън страната. Както е известно, Република Турция към момента е в режим на изключително състояние след потвърдено недемократичния режим на държавно ръководство, което се наложи там.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР