Налице е реална заплаха светът да изпадне в рецесия през

...
Налице е реална заплаха светът да изпадне в рецесия през
Коментари Харесай

Президентът на Световната банка: Реална е заплахата от глобална рецесия следващата година

Налице е действителна опасност светът да изпадне в криза през идната година, съобщи президентът на Световната банка Дейвид Малпас преди началото на есенните срещи на банката и на Международния валутен фонд. Според Малпас напъните за развиване в света сега се сблъскват със серия проблеми, предава БНР.

" Дълговите равнища за разрастващите се стопански системи стават все по-голямо задължение. Покачващите се лихвени нива усложняват обстановката. Инфлацията продължава да е проблем, изключително за бедните. В Световната банка имаме доста данни по тази тематика, изключително с отчета от предходната седмица, отдаден на бедността. Той е първият от две години насам, знаете – това е двугодишен цикъл. Имаме 70 милиона души, които са изпаднали в беднотия за този интервал, и също по този начин, доста тревожно е, че с 4 % е намалял броят на хората със междинни приходи ", означи Малпас.

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева уточни от своя страна, че светът не може да си разреши инфлацията да продължи да нараства прекомерно дълго и да се трансформира във " трен дезертьор ". Георгиева разказа факторите за високата инфлация.

" Ефектът от Covid-19 върху веригите на доставки, тази безсмислена война, която предизвиква покачването на цените, изключително на енергоносителите и питателните артикули, " изясни Георгиева.

За следващ път Кристалина Георгиева акцентира, че битката с изменящия се климат не би трябвало да стопира и напомни, че човечеството " може да оцелее при висока инфлация и криза, само че не и при нестихващи климатични промени ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР