Наличието на йод прави цвеклото ценно в борбата срещу атеросклерозата

...
Наличието на йод прави цвеклото ценно в борбата срещу атеросклерозата
Коментари Харесай

Сокът на това растение лекува тумори, левкемия и много други болести. Вижте кои.

Наличието на йод прави цвеклото скъпо в битката против атеросклерозата и в забавянето на процеса на стареене. Основната целебност на това растение обаче произлиза от съставката бетаин, която предизвиква обмяната на веществата, контролира кръвното налягане, понижава холестерола, поддържа кръвоносните съдове и предизвиква работата на черния дроб.

Цвеклото се употребява през цялата година и е много богато на витамини и минерали. Може да се приема без ограничаване и без нездравословни последици.

Освен огромното богатство на белтъчини, мазнини и въглехидрати, цвеклото съдържа съвсем всички минерали като калций, калий, натрий, фосфор, магнезий, манган, йод, сяра, литий, мед, желязо, флуор, стронций, бром. Важно е и съществуването на витамини В1, В2, С и витамин В12, който доста рядко се среща в съставките от растителен генезис и е доста значим за вегетарианците.

За лекарство се употребява подземната част от растението. Коренът се събира през есента и се съхранява в умерено топли пространства. Ако се съхранява по подобаващ метод, той може да издържи до идната година. Основното скъпо деяние на цвеклото е предотвратяването на тумори и лекуване на левкемия. То работи добре и в лекуването на малария, остри респираторно болести и грип в начална фаза. Освен това се употребява и за контролиране на кръвното налягане, изключително при тези, които страдат от ниско налягане. Благоприятно работи на нервите и работата на мозъка. Също по този начин цвеклото работи добре и при малокръвие, изключително при децата и младежите, а също по този начин и спомага за работата на стомаха, червата и жлъчката.

За всички заболявания се употребява прясно изцеден сок от цвекло . От 1 кг. цвекло може да се получи 700 – 750мл. сок.

Как е най-добре да се подготви сокът от цвекло:

С варенето на цвеклото се губи неговата целебност, тъй че е добре да се употребява сок от прясно цвекло. Цвеклото би трябвало да се обели, да се рендоса на ситно и да се смеси с лимонен сок и мед.

Прочистващият сок би трябвало да се пие по малко през целия ден. При по-тежки болести би трябвало да се пие 0,5 – 1л. сок дневно. Когато усетите усъвършенстване, дозата би трябвало да се понижи до ¼ л.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР