Наличен е индикативният списък на дефицитните професии, който обхваща 12

...
Наличен е индикативният списък на дефицитните професии, който обхваща 12
Коментари Харесай

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова: Дефицитните професии са “Машиностроене”, “Металургия”, “Енергетика” и “Автотранспорт”

Наличен е индикативният лист на дефицитните специалности, който обгръща 12 професионални посоки и 55 специалности. Те дават разнообразни степени на професионална подготовка. В него участва професионално направление “Машиностроене и металообработване”, “Металургия”, “Енергетика”, “Хранително вкусовата промишленост”, “Автотранспорт”. Това съобщи в събота в Горна Оряховица зам.министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя добави, че това са специалности, свързани с действието на стопанската система на страната.

“Методиката беше доста лесна за сформиране на този лист. Взети бяха поради броя на учениците които вмомента се образоват по отношение на броя на хората, които се чака в идващите пет години да излязат в пенсия. И при подобен дисбаланс от над 50 % бяха образувани тези специалности.Още от ноември предходната година сме подготвени с предлагането за предпазени специалности, само че трябваше да бъдат разисквани с работодателите”, разяснява зам.министър Михайлова.

Тя посочи, че при тези разисквания са били изменени критериите на териториален принцип и наличие. Направен е и разбор на предходните години и още веднъж се оказа, че главните посоки са машиностроене, енергетика, превоз, химия и всички специалности които са свързани със земеделие.

Тенденция е децата, които приключват приблизително професионално обучение, излизат със поминък, само че записват друго направление във висшите учебни заведения или отпътуват за чужбина. Не можем да спрем тези процеси.

Можем да дадем едно положително обучение, тъй като огромното преимущество на професионалната подготовка е, че тя не е ограничаваща, макар, че е хубаво, когато възпитаници продължат в същата специалност”, добави Таня Михайлова по време на национално съревнование в ПМГ “Васил Левски” в железничарския град, в което участваха 76 средношколци от 37 учебни заведения от страната.

“Ако попитате най-малко три университета, ще ви кажат за възпитаници, които са траяли образованието си след реализирани резултати от надпревари и олимпиади по техническо начертаване или по други посоки. Това е връзката сред междинното и висшето образование”, акцентира Михайлова.

Според нея професионалното обучение дава бърза реализация и доста от студентите, които учат и надлежно работят по добитата компетентност в междинното учебно заведение, са и по- самостоятелни”, посочи Таня Михайлова.

Тя показа, че е мъчно да се промени публичното мнение, тъй като дълги години се смяташе, че професионалното обучение е за тези, които другаде не могат да бъдат признати.

“Професионалните гимназии с новите видове образователни проекти оферират интензивно проучване на езици, тъй като да се работи на актуалните машини е належащо положително притежаване на британски и на още един спомагателен език. Има дефицит на фрагменти и в IT бранша, макар че не е в индикативния лист. Това е най- бързоразвиващия се, най- младия бранш. Националната стратегия „ Обучение за Ай Ти кариера “ е един от методите да се усилят учениците, които имат ползи в тази област”, сподели още зам.министър Михайлова.

Тя приказва и за бранша “Машиностроене”, който от дълго време към този момент не е голямото мръсно хале, струга който издава звук.

“Зад машините стои индивидът, който сформира програмата по какъв начин да се създаде детайла. Защото машините с цифрово- програмно ръководство тъкмо това изискват. Състезанието, което в този момент се организира не е чисто машиностроене, то е интердисциплинарно. В тестванията има въпроси от предмети, които са свързани с техническо начертаване, механика, материали и заготовки, електротехника, с информатика. Цели се да се разбере дали учениците са осмислили курса на образование. Предвидени са и приложни задачи”, изясни Таня Михайлова.

Младежкото състезание в Горна Оряховица се организира за 18-ти път.

“Хубавото е, че на това ревю учениците вземат участие с разработки и те могат да бъдат осъществени взаимно с бизнеса и с университетите. Повечето гимназии натъртват на този тип образование, тъй като се оказва работещ модел и виждат връзката с техническите университети, с Българска академия на науките или с някои от институтите”, съобщи в умозаключение Таня Михайлова.
 020  016  010-1  011
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР