Нали интензивните експлозии са унищожителни и всичко около тях изчезва?

...
Нали интензивните експлозии са унищожителни и всичко около тях изчезва?
Коментари Харесай

Как може Големият взрив да е бил началото на Вселената?

Нали интензивните детонации са унищожителни и всичко към тях изчезва? Или друго, един ден се оглеждате и питате: Как попаднах тук и за какво? Как е почнало всичко? Изваждате телескопа си и стартирате да изследвате своята галактика и светът който ви заобикаля…

Какво намирате? Вашата галактика, своего рода шахматна дъска, която става все по -голяма. И с минаващото време, още по -голяма! Таблото се уголемява във всички направления, които можете да видите. Няма нищо, което наподобява предизвиква това уголемение, доколкото можете да кажете – просто наподобява това е естеството на шахматната дъска.

Но почакайте малко. Ако Вселената става все по -голяма и все по-голяма, това значи, че в предишното би трябвало да е била все по -малка и по -малка. По някое време, доста, доста от дълго време, в самото начало, би трябвало да е била толкоз дребна, че да е безпределно дребна.

Нека продължим напред от случилото се тогава. В началото на нашата Вселена – шахматната дъска била безпределно дребна и по-късно се уголемява, нараства от ден на ден и повече до деня, в който сте решили да извършите някои наблюдения за природата на вашата шахматна галактика. Всички неща във Вселената – дребните частици, които сформират вас и всичко останало – стартират доста близо едно до друго и по-късно се раздалечават с течение на времето.

Нашата Вселена работи по безусловно същия метод. Когато астрономи вършат наблюдения на далечни галактики, виждат, че всички те се раздалечават. Изглежда нашата Вселена стартира като доста дребна и от този момент се уголемява. Всъщност в този момент учените знаят, че Вселената освен се уголемява, само че и са пресметнали скоростта, с която се уголемява. Този тайнствен резултат е породен от нещо, което физиците назовават ​​тъмна сила, макар че знаем доста малко за нея.

Астрономите също следят нещо, наречено галактическо микровълново фоново лъчение. Това е доста ниско равнище на сила, което съществува в цялото пространство. От тези измервания знаем, че нашата Вселена е на 13,8 милиарда години – към три пъти по-стара от Земята.

Ако астрономите се извърнат обратно към събитието, с което е почнала нашата Вселена, стигат до по този начин наречения Голям гърмеж.

Много хора чуват името „ Големия гърмеж “ и мислят за гигантска детонация от неща, като избухнала бомба. Но Големият гърмеж не е бил детонация, която унищожава нещата. Това е началото на нашата Вселена, началото на пространството и времето. Вместо детонация, това е доста бързо разширение, събитието, което кара Вселената да става все по -голяма.

Това уголемение е друго от детонация, която може да бъде породена от неща като химически реакции или огромни въздействия. Експлозиите водят до прекосяване на сила от едно място на друго. Вместо това, по време на Големия гърмеж, силата се движи дружно с пространството, до момента в който се уголемява, движейки се бурно, само че с течение на времето все по-разпръснато, защото пространството нараства с течение на времето.

Важно е да осъзнаем, че „ преди “ Големия гърмеж, няма място и няма време. Връщайки се към аналогията на шахматната дъска, можете да преброите времето на часовника на играта след началото, само че няма време за игра преди началото – часовникът не работи. И преди играта да е почнала, вселената на шахматната дъска не е съществувала и също нямаше място за шахматна дъска. Трябва да внимаваме, когато споделяме „ преди “ в този подтекст, тъй като времето даже не е съществувало до Големия гърмеж.

Вие също би трябвало да обгърнете мозъка си към концепцията, че Вселената не се уголемява „ в “ нищо, защото доколкото ни е известно Големият гърмеж е началото на пространството и времето. Объркващо, нали!

Астрономите не са сигурни какво е предизвикало Големия гърмеж. Просто преглеждат наблюденията и виждат, че по този начин е почнала Вселената. Знаят, че първоначално е била извънредно дребна и става по -голяма и знаем, че това стартира преди 13,8 милиарда години.

А по какъв начин е почнала нашата лична „ игра на шах “? Това в действителност е един от най -дълбоките въпроси, които всеки може да зададе.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР