Налагането на задължителен зелен сертификат за достъп до редица обществени

...
Налагането на задължителен зелен сертификат за достъп до редица обществени
Коментари Харесай

Търговци: Зеленият сертификат да важи за всички търговски обекти

Налагането на наложителен зелен документ за достъп до редица публични места понижи оборотите на заведенията, на моловете и огромните търговски магазини. Сдружението за съвременна търговия, в което членуват 12 от най-големите вериги за хранителни артикули, козметика и техника означи фрапантен спад до 60 на 100 на оборотите на обектите.

" Там, където са по-малки обитаеми места и където имунизационният ритъм е по-нисък по отношение на междинното за страната, виждаме и доста по-сериозни проблеми в търговията и оборота. Те отчасти се компенсират от огромните градове, където темпът на имунизация е по-добър ", разяснява изпълнителният шеф на сдружението Николай Вълканов по Българска национална телевизия.

От Сдружението регистрират осреднен спад от 20% на оборота - това е към 8-9 милиона спад в приходите за всеки един месец, в който зеленият документ е работил, разясни Вълканов.

Най-малко купуваните артикули са в секторите - обувки, облекла, както и в някои категории в домашните използва. В някои обекти този спад доближава до 40-50%.

" Не сме срещу зеления документ, в действителност приветстваме работещите решения. Докато зеленият документ в Западна Европа се употребява за ограничение на разпространяването на вируса, в България се употребява по-скоро за стимулиране на популацията да се имунизира и отсам идва огромният проблем, като въвеждането на една неаргументирана граница от 300 кв. метра ", сподели Николай Вълканов.

По думите му след 19 октомври темпът на имунизация се е нараснал до 20 000 души приблизително дневно, до момента в който резултатът от въвеждането на мярката стартира да се изчерпа, тъй като този имунизационен ритъм сега е към 13 хиляди души приблизително дневно, разясни Вълканов.

От Сдружението за съвременна търговия насочат зов към новата власт за засилен разговор и предвидимост в ограниченията:

" Много е значимо да има предвидимост в ограниченията. Сектор " Търговия ", който е вторият максимален шеф в стопанската система, нямаше никаква предвидимост във връзка с ограниченията, които бяха заложени през октомври месец от Министерство на здравеопазването ", уточни Николай Вълканов.

" Второ, изкуственото разграничаване на 300 кв. метра би трябвало наложително да отпадне и ние ще се борим за това. Ако има зелен документ, дано той важи за всички търговски обекти, които са отвън изключение, или да се премине към плътност на клиентите на квадратен метър, каквато е общоприетата процедура в Европа ", изясни Вълканов.

Според него здравният резултат няма по какъв начин да се реализира въз основата на някакво изкуствено разграничаване в търговията на по-малки и по-големи обекти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР