Налагането на вето върху сделката за купуването на новите самолети

...
Налагането на вето върху сделката за купуването на новите самолети
Коментари Харесай

Каракачанов: Ветото върху сделката за F-16 беше излишно

Налагането на несъгласие върху договорката за пазаруването на новите самолети F-16 беше ненужно. Това съобщи пред публицисти във Велико Търново вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Велико Търново.

Според Каракачанов претекстът, че спор по тематиката не е воден в обществото, е погрешен.

„ Напротив, за това се приказва от най-малко две години. Както видяхте и през днешния ден при разискването на президентското несъгласие, нямаше никакви нови причини – нито от страна на опозицията, която е съпротива и би трябвало да е срещу, нито от страна на ръководещите, които към този момент споделиха каквото имаха. Но както и да е, това е конституционно право на президента и аз го почитам “, разяснява още министърът.

Той добави, че в случай че няма несъгласие върху актуализацията на бюджета, парите за летателните машини ще се преведат до края на юли. След това и договорът за направата и доставката им влиза в действие.

„ Аз не съм русофил или американофил, мен ме интересува Българската войска да е добре въоръжена и то с ново и съвременно оръжие. Като страна-членка на Европейски Съюз, при съществуващите наказания, да кажеш на хората, че ще купиш съветски самолети, значи да ги лъжеш, че в миналото въобще ще купиш самолети. Миг-29 не е неприятен аероплан, аз поставям старания да възстановим летателната дарба на най-малко 10 такива, с които разполагаме, до края на моя мандат. Сега летят единствено 4 от 15, само че F-16 беше най-хубавият вид за момента “, сподели още министърът.

Той добави, че новите самолети ще са напълно оборудвани и след три години ще са към този момент в употреба.

Разходът за самолетите няма да се отрази нито на другите два плана за рационализация на армията, нито на повишението на заплатите във Въоръжените сили, разяснява още Каракачанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР