Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка

...
Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка
Коментари Харесай

Денков иска МВР да провери имало ли е заплахи на полицаи срещу министър

Налага се още веднъж да се върна към тематиката за конфликта сред служители на реда и битите протестиращи на митинга против Българския футболен съюз. Отново желая да подчертая, че голямото, преобладаващото количество от протестиращите използваха тази опция, която имат по закон и по право да стачкуват, когато не са съгласни с решенията на избрани институции.


С тези думи министър председателят акад. Николай Денков откри съвещанието на Министерския съвет (МС), съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Но измежду тях имаше провокатори, които провокираха полицията и заради това имат голяма виновност за това, което се случи ", сподели Денков и акцентира, че тези провокатори би трябвало да бъдат издирени, разследвани и където е належащо наказани, като означи, че това е обвързване на полицията, на проверяващите органи и на прокуратурата.

По думите му голямото количество от служители на реда извършиха дълга си по този начин, както би трябвало да го създадат и могат да послужат за образец. " Но и при тях имаше избрана численост, които превишиха правата си, които използваха принуждение без това да бъде належащо и заради това те също би трябвало да бъдат разследвани и осъдени ", добави министър председателят.

Тъй като имаше разнообразни тълкования какво чакаме от Министерството на вътрешните работи (МВР), сподели Денков, посочи, че от министъра Калин Стоянов чака отчет, в който да са разказани всички подадени сигнали, в тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, което е провокирало протестиращите, има избрана виновност, по какъв начин е открита тя и какво наказване се чака да получи.

" И въпреки това, по всички сигнали, свързани с принуждение на служителите на реда, желая изясненост кои са служителите на реда, които са взели участие, по какъв начин са разследвани, какъв е резултатът от това следствие и тези, които са надвишили пълномощията си доста, би трябвало да бъдат уволнени ", безапелационен е министър-председателят.

Според Денков тези чиновници би трябвало да бъдат уволнени от службите, защото нямат място в Министерство на вътрешните работи.

" Налага се да го кажа още веднъж, защото някои от изявленията, които слушам през последните дни, ме карат да си мисля, че министерството още веднъж е тръгнало в неверна посока. Не можем да чакаме от публицистите да вървят с каски на митингите. Това не е бойна зона, това би трябвало да бъдат мирни митинги, публицистите, в случай че би трябвало, да могат да се изтеглят настрана ", сподели още той.

Премиерът е безапелационен, че е доста значимо да се дефинира ясна и цялостна тактика и проект за предварителна защита на сходни случаи в бъдеще. " Нужна е и тактика за отбрана на журналиста на терен. Очаквам Министерство на вътрешните работи да стартира образование на служителите на реда по какъв начин да се съблюдават правата на публицистите и да ги пазят по време на митинги ", акцентира той, като посочи, че те би трябвало да имат съответните опознавателни знаци.

Денков означи, че с цел да подсигуряват правата на жителите за достъп на информация, първо, би трябвало да подсигуряват сигурността и правата на медиите, които отразяват такива събития.

" Получих информация и за сигнал от организацията " Боец " към прокуратурата за дейности на съответни служители на реда, които показват благосклонности към непознати паравоенни организации, и насочат закани към съответен министър в този кабинет ", заяви министър председателят и разгласи, че чака инспекция и за този сигнал, както и съответни дейности от Министерство на вътрешните работи за цялостна и дълбока промяна, тъй че такива хора да не могат да служат в Министерство на вътрешните работи.

Денков съобщи, че няма по какъв начин чиновник на реда да насочва закани към настоящ министър. " Има други способи да показват тяхното противоречие с едно или друго решение, една или друга персона ", сподели още той.

Министър-председателят означи, че Министерство на вътрешните работи е съществена институция във всяка една страна. " Вие държите властта, силата, информацията и опциите за попречване на проблеми и намиране на решения. Трябва да действаме, първо, самокритично, да търсим къде са проблемите в нас и едвам тогава да сочим някой на открито, който считаме, че е отговорен, и да знаем, че би трябвало също по този начин да носим отговорност за координацията сред институциите, а не да се опитваме да прехвърляме отговорността една към друга ", прикани той.

Денков заключи, че чака от вътрешния министър тези два отчета, определяйки ги като извънредно значими и във връзка с протестиращите, и във връзка с служителите на реда, и според от това какво написа в тях, какви ограничения са взети, по какъв начин са осъдени виновниците, ще дефинира отношението си и към Министерство на вътрешните работи, и към министъра. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР