Накисването на краставицата за 1 час в студена вода, с

...
Накисването на краставицата за 1 час в студена вода, с
Коментари Харесай

Какво причиняват нитратите

Накисването на краставицата за 1 час в студена вода, с една промяна на водата почти на половината време, замества ли беленето? Избягват ли се по този начин нитратите и останки от селскостопански препарати? Това са въпроси, които преглежда доктор Райна Стоянова в своя блог.

Нитратите са химични съединения, производни на азотната киселина, които се употребяват необятно в земеделието и хранително-вкусовата индустрия, като консерванти и субстанции, подобряващи външния тип на питателните артикули. Нитратните съединения обикновено участват в човешкия организъм в известни количества и заплаха съществува, когато се натрупат огромни количества от тях, което може да интоксикира организма.

Вредата идва обаче по-скоро от производните им артикули – нитрити и нитрозамини. Нитритите имат свойството да се свързват с кръвния хемоглобин, образувайки метхемоглобин, който е некадърен да придвижва кислорода до другите елементи на тялото, каквато точно е главната функционалност на хемоглобина. При попадане на нитратите в гастро-интестиналния тракт и изключително при съществуване на ниска киселинност, нитратите се трансформират в нитрозамини – субстанции с потвърден мощно канцерогенен резултат. Системното усвояване на по-високи дози нитрати предизвиква развиване на алергии, неврологични болести, щитовидни проблеми.

Според СЗО оптимално допустимото безвредно количество нитрати е 5 мг на 1 кг телесна маса за възрастни хора. Добре е да се знае също по този начин, че през зимата и ранната пролет се употребяват доста повече азотни торове за стимулиране на растежа на плодовете и зеленчуците. Слънчевата светлина е натурален елиминатор на нитратите, по тази причина е целесъобразно да се купуват сезонни и изцяло узрели такива.

Дали бихме могли да отстраняваме нитратите или най-малко да ги понижим до най-малко в менюто си? Да. Нитратите са водноразтворими, което доста облекчава тази задача. Старателното измиване и накисване за към час със сменяне на водата понижава наличието на нитрати. Най-големи количества от тези съединения се намират в зелените листни зеленчуци, както и кореноплодните като спанак, марули, зеле, свеж лук, репички, алено цвекло, моркови.

Затова е целесъобразно тези артикули да се накисват в студена вода за по-дълго време преди потреблението им. Когато избирате артикули на пазара - избирайте междинни по мярка плодове и зеленчуци - по-големите евентуално са били изложени съществено на азотна тор за стимулиране на растежа.

Друг елементарен метод да намалите нездравословното им влияние е подправянето на салатите с лимонен сок, вместо с оцет. Витамин С попречва превръщането на нитратите в нитрити, както и образуването на нитрозамини.

Жълтите петна по краставиците, тиквичките, както и картофите също се белег за прекомерно огромно излагане на торове. Що се отнася до краставиците в частност, потвърдено е, че най-вече нитрати има в обелките им и изключително директно до дръжките, по тази причина моят съвет е да ги белим и по-късно накисваме и да режем и изхвърляме частта под дръжката. /snews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР