Наказателното отделение на Софийския районен съд от днес вече работи

...
Наказателното отделение на Софийския районен съд от днес вече работи
Коментари Харесай

Методи Лалов: Институционално Районният съд е съсипан

Наказателното поделение на Софийския областен съд от през днешния ден към този момент работи в новата си постройка на бул. „ Скобелев “. В предаването „ Преди всички “ арбитър Методи Лалов , някогашен ръководител на Районния съд, разяснява забавянето на откриването на новата постройка на съда:
Това демонстрира за следващ път какъв брой недобре работи страната и институциите. Целият план и реализирането му, в случай че бъде проследено какво се случи, ще покаже недъзите на работата на държавната администрация, неналичието на стиковка сред обособените институции и ще покаже нежеланието да бъде изработен един план както би трябвало. Това, което се случи, и във типа, в който ще го видите, е с кански сили и страдания реализирано, щеше да бъде най-малко 20% по-зле в сравнение с е в този момент. Истината обаче е, че е най-малко няколко десетки % по-зле в сравнение с би трябвало да бъде. Една обществена постройка на правосъдна институция не би трябвало да наподобява по метода, по който ще наподобява в този момент – с ръжди, с пукнатини, с криви стени, с незавършени неща, с недобро околно пространство, с липса на добра климатизация да вземем за пример на централното предверие – дребни битови неща, които обаче са симптоматични за невъзможността на страната да се оправя даже с това. /…/ Когато видях постройката за първи път на градежа, на равнището, на което беше, тя беше в плачевно положение – течеше, беше почнала да се компрометира структурата й, имаше брезички по покрива, имаше залепени плочки на покрива върху стиропор, липсваше изолираност. Виждал съм кабели, които са поставени в контакта все едно е построена апаратура, а в действителност липсват във вътрешността в стените. Има сигнали в тази посока, само че за какво никой не е разследвал. Това беше положението, предадено от Министерството на защитата.
Лалов уточни, че е работил с шестима министри на правораздаването. Според него това текучество е пагубно за страната.

Без институционална самостоятелност, без естествени условия като натовареност, Софийският областен съд в никакъв случай няма да проработи добре, безапелационен е Лалов и добави:

Това, че взехме решение сградният проблем е едно на ръка. Обаче институционално съдът е унищожен. Това, което направи Висш съдебен съвет след 2016-а, когато подадох оставка, беше чисто разправяне със Софийския областен съд. Назначиха ръководител, който не беше утвърден изобщо от съдиите от съда и който нямаше един работен ден в Районния съд. След това демотивираха способните, опитните съдии от Районния съд да се кандидатират и в последна сметка се кандидатираха двама неопитни претенденти. Резултатите 2 месеца по-късно се виждат – безусловно не знае какво прави сега. Такова държание не трябваше да има Висш съдебен съвет. Такъв е моделът на мислене на хората от Висш съдебен съвет, от настоящия състав, подобен е моделът на задкулисието, което ръководи правосъдната система. Инакомислещи, хора, които са дейни, не са добре пристигнали.

Лалов уточни, че до момента в който е бил ръководител е имал позвъняване от членове на Висш съдебен съвет, които споделят „ Отпуснахме ти 20 щатни бройки, назначи ни двама в администрацията “: Това са тези хора, които нормално поддържат връзка с смс-и, вайбъри, едни и същи са. /.../ Противопоставяне на натоварени на ненатоварени съдилища – това направи този Висш съдебен съвет.

Лалов разяснява и избора на нов Висш съдебен съвет: Системата за електронен избор не е надеждна. Тя е пародийна. Лошото е, че предоставената експертиза беше по същия метод. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР