Наказателно производство под номер 166/05.09.22 г. за далавери с газа,

...
Наказателно производство под номер 166/05.09.22 г. за далавери с газа,
Коментари Харесай

10 висши служители на Министерския съвет проговориха за далаверите на ПП! В кабинета на Кирил Петков, той, Василев и Бориславова са дали указания на шефа на "Булгаргаз", застрашаващи доставките на газ. Води се наказателно дело 166/05.09.22

Наказателно произвеждане под номер 166/05.09.22 година за далавери с газа, осъществени от държавното управление на Кирил Петков, се води интензивно в Столичното разследване, заяви ПИК. Производството се базира на абсурден отчет на ДАНС. В околните дни предстоят разпити по следствието. Още при започване на септември се разбра, че финансовото разузнаване на ДАНС ревизира " Булгаргаз " ЕАД за покупко-продажби за доставка на гориво до страната през медиатори. Повод за започването на инспекцията са постъпили от партньорски служби за сигурност данни за над 5 компании, регистрирани на разнообразни територии отвън страната, включително и офшорни зони, постоянно употребявани за прикриване на парични доходи. Фирмите са регистрирани от разнообразни лица, като е открита връзка и с български политици, свързани с водачи на " Продължаваме промяната ".
 
Вчера нещата за Кирил Петков и Асен Василев са се усложнили напълно. Десет висши чиновници от Министерския съвет (някои от управлението на " Булгаргаз " ) са подали сигнал до следствието, че Кирил Петков и неговото държавно управление единствено за три дни са съумели до ощетят българската страна с над 10 милиона лв. от търговията с газ посредством препродаване на синьото гориво през медиатори. ПИК се е сдобила със сигнала до Столичното разследване, в което висшите държавни чиновници сигнализират за безобразията и далаверите, въртени от Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова, свързани с " Булгаргаз ". По предписание на Кирил Петков синьото гориво е купувано на цена от 168  лева и продавано на 2,5 лв., с което българската страна е ощетена с над 10 милиона лв., и то единствено за три календарни дни.
 
Бившето държавно управление на Кирил Петков по време на печалното си ръководство, съизмеримо с атракционите на влакчето на ужасите, освен е сключвало неизгодни покупко-продажби за импорт на газ към България с медиатори, само че и е ощетило страната с над 10 милиона лв.. В сигнала е разказана детайлно невъзможността " Булгаргаз " ЕАД да достави контрактуваните дневни количества природен газ по контракт, подписан от държавното управление на Кирил Петков.
В обява от 13.10.2022 година под заглавие: " Държавата ощетена с 8.5 млн. евро САМО ЗА ТРИ ДНИ поради Киро и Асен - продаваме за 2.5 евро газ, платен за 165 евро ", медията сигнализира, че в края на септември " Булгаргаз " ЕАД прави неизгодна договорка, от която губи цитираната сума.
 
" По това време газовата връзка Кулата /Сидерокастро е спряна за авансово плануван ремонт и защото другата ни газова връзка към момента не е въведена в употреба, страната ни няма по какъв начин да получи дневните количества природен газ по контракта с Азербайджан. Въпреки че държавното управление на Кирил Петков, а по-късно и служебното държавно управление би трябвало да са били наясно за ремонта на връзката, те не подхващат никакви дейности по обезпечаване на потенциал в Гърция, където количествата да бъдат непокътнати. Заради бездействието " Булгаргаз " ЕАД се принуждава да продаде количествата  на колосална загуба ".
 
В обява от 20.10.2022 година под заглавие: " Делян Добрев уточни виновниците България да изгори с 4.6 млн. евро единствено за два дни от неизгодни покупко-продажби с газ " ПИК още веднъж показа информация за продадените на 26.09.2022 година и 27.09.2022 година от " Булгаргаз " ЕАД на ДЕСФА (гръцкия газопреносен оператор) количества природен газ на цена от 50 евро/мегават час за първия ден и на цена от 2.50 евро/мегават час за втория ден.
Същите тези количества са закупени от " Булгаргаз " ЕАД от азерите на цена в подобен размер на 150 евро/мегават час. Ремонтните действия и точните дати са били оповестени на уеб страницата на ДЕСФА в края на 2021 година и те е трябвало да се плануват, когато е подписван Анекс № 4 към контракта с азерите, като се контракти азерите да не доставят през тези дни, защото " Булгаргаз " ЕАД не може да внесе количествата в България.
 
Другата опция е била " Булгаргаз " ЕАД да продаде тези количества още през юли 2022 година на гръцкия пазар, от което е щяло да направи добра облага, поради по-ниската цена на азерския газ по отношение на цената на газа в Гърция. И това не е било направено. За да компенсира количествата, " подарени " на ДЕСФА, " Булгаргаз " ЕАД закупува заместващи количества от газовия хъб в България. Цената на заместващите количества е загуба за " Булгаргаз " ЕАД, защото не може да се трансферира върху клиентите и тази загуба ще се отрази във финансовия доклад на сдружението към 30.09.2022 година
 
 Част от документите по аферата Част от документите по аферата Източник: ПИК
" Булгаргаз " ЕАД е най-големият лицензиран снабдител на природен газ за българския пазар. След прекратяване на доставките на природен газ по дълготрайния контракт за доставка с Газпром, считано от 27.04. 2022 година, " Булгаргаз " ЕАД обезпечава доставките за българските консуматори главно по другия дълготраен контракт, подписан сред " Булгаргаз " ЕАД и азербайджанска компания и по краткосрочни контракти за доставка на природен газ.
 
Едно от най-фрапантните условия, по които работят проверяващите органи, е свидетелството, че на извършена на 18.12.2021 година среща в постройката на Министерски съвет министър ръководителят Кирил Петков, заместник-министър ръководителят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на енергетиката Александър Николов и началникът на кабинета на министър ръководителя Лена Бориславова са давали съответни устни инструкции на изпълнителния шеф на " Булгаргаз " ЕАД, с които се слага под риск доставката на газ и съществуването на договорите, както и се заплашва построяването и стартирането в употреба на газопровода IGB.
 
 Сигналът до Национална следствена служба Сигналът до Национална следствена служба Източник: ПИК  Сигналът до Национална следствена служба Сигналът до Национална следствена служба Източник: ПИК  Сигналът до Национална следствена служба Сигналът до Национална следствена служба Източник: ПИК
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР