Наказателните текстове, с които се отнемат превозните средства на пияни

...
Наказателните текстове, с които се отнемат превозните средства на пияни
Коментари Харесай

Адвокат: Ако КС отмени конфискацията на коли, отнетите няма да бъдат върнати

Наказателните текстове, с които се лишават транспортните средства на пияни и дрогирани водачи, са противоконституционни. Това е мнението на съдии от Върховния касационен съд (ВКС), които сезираха Конституционния съд да анулира една от измененията в Наказателния кодекс (НК), признати предишното лято.

„ Дори да се образува това конституционно дело, даже настояването да бъде прегледано, даже Конституционният съд да разгласи тези текстове за противоконституционни, решението на Конституционен съд има деяние единствено за напред. Няма да се ползват текстовете от момента на постановяване “, изясни юрист Силвия Петкова по БТВ.

„ Автомобилите на хора, които са отнети, ще останат отнети, защото това е станало в границите на настоящо право, което не е било оповестено за противоконституционно “, добави тя.

„ Мярката като такава е нужна. Обществото е изрично, че не би трябвало да има амнистия и не би трябвало да има леки санкции за такива прояви. Друг е въпросът, че когато се вкарва такива ограничения, те са по предложение на Министерство на вътрешните работи или превоза, след което се оказва, че са правно неиздържани “, разяснява пътният специалист Красимир Георгиев.

„ На Министерство на вътрешните работи се наслушахме – наказания, наказания, наказания и санкции, а резултатите стават все по-лоши. Аз бих задал един въпрос – тестваме нарушителите, откриваме, че са използвали опиати или алкохол, лишаваме им транспортното средство, само че какво се случва, когато тестваме служителите на реда? Тестът бил неспособен. Нека да уточним – пробата е неспособен единствено за служителите на реда или за всички жители на тази страна? За мен това са меко казано недоразумения, които в правосъдната зала падат “, акцентира той.

Според юрист Петкова казусът с пробите от тестванията за опиати към момента е налице.

„ Пробите не престават да не излизат бързо. В случай, в който лидер направи полевия полицейски тест, той излезе позитивен, а водачът не е използвал наркотични субстанции, лидерът се задържа, лишава му се свидетелството за ръководство на МПС, смъкват се регистрационни номера даже и автомобилът да не е благосъстоятелност на лидера, който е дал позитивна проба. Още на този стадий се лишават коли, което е нелегално. Мярката „ лишаване “, която се разграничава от „ конфискация “, е планувана да се ползва с неоправдателна присъда. Това става от съда, когато признае, че този човек е отговорен и е карал, откакто е използвал наркотични субстанции, само че за задачата би трябвало да имаме и резултатите от кръвната проба “, сподели още Петкова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР