Наказани полицаи заради насилие в България почти няма. А най-сръчните

...
Наказани полицаи заради насилие в България почти няма. А най-сръчните
Коментари Харесай

Боят като фирмена култура на полицията


Наказани служители на реда поради принуждение в България съвсем няма. А най-сръчните даже си уреждат покачване. Страната има сериозен проблем с полицейското принуждение, разяснява Георги Ангелов.

Протестите в " Росенец ": полицията в деяние.

Само преди дни станахме очевидци на шокиращи фрагменти, в които служители на реда се гаврят с младежи в белезници под колонадата на Министерски съвет. Белезниците явно имат за цел да “обезвреждат ” тези протестиращи, които минават за “опасни ”, а в фрагментите ясно се вижда по какъв начин еднообразен чиновник подвига хората и след това ги пуска върху каменната настилка, без те да могат се предпазят. На различен кадър, сниман в микробус на „ Орлов мост ", служител на реда постанова с юмруци протестиращ граждански жител.

Родната полиция ни пази, родната полиция ни бие

Едно от момчетата, снимани под колоните на Министерски съвет, се споделя Eвгeни Mapчeв. Евгени учи право в нидерландската столица Xaгa. Според родителите му, в Tpeтo PΠУ са го държали цяла нoщ, и то бeз да пoлyчи мeдицинcĸa пoмoщ. Вместо здравна помощ, Евгени получил тpи пpипaдъĸa. Eдвa на cyтpинтa го отвели в „ Πиpoгoв “, ĸъдeтo останал пoд пoлицeйcĸa oxpaнa и без тeлeфoн.

Човекът, който бият на „ Орлов мост ", се споделя Димитъp Педев. Той е режисьор. Мaйĸa мy cъoбщи пpeд bTV, чe Димитър е получил мнoжecтвo нapaнявaния и ĸoмoциo. Tя самата нayчилa зa пoбoя cлyчaйнo, oт тeлeвизиoнния eĸpaн. От MBP даже не ce oбaдили, зa дa я yвeдoмят зa cлyчилoтo се. В понеделник диpeĸтopът нa CДBP Гeopги Xaджиeв съобщи, чe Πeдeв е арестуван зaради „ изĸлючитeлнo гpyбo и нeпpиcтoйнo пoвeдeниe ĸъм пoлицeйcĸитe cлyжитeли “.

Столична дирекция на вътрешните работи ще ревизира цялостен месец дали по време на митингите се е стигнало до полицейско принуждение. Но още занапред можем да създадем “обосновано съмнение ”, че даже тази инспекция да открие образци за превишаване на правата от страна на полицейските чиновници, те ще бъдат заметени под килима. Просто такава е практиката на правоохранителните органи в България. Нека да я назовем “фирмена просвета ”…

Георги А. Ангелов

Първо бият, след това заплащат с парите ни

От 2002 година до началото на тази година Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург е издал над 30 решения против полицейски издевателства или поради пропуски в следствието на такива случаи в България. Обикновено става дума за причиняване на гибел, за изтезания или други похищения, за несъразмерна приложимост на мощ, липса на здравна грижа по време на задържане, за несъответстващо следствие, довело до задържане на жалбоподатели, сочи статистистиката на Българския хелзинкски комитет.

Правителството в София нормално приема решенията на съда, заплаща компенсации на жертвите с парите на данъкоплатци и… И след това не прави нищо, с цел да предотврати бъдещи сходни закононарушения, осъществявани от чиновници на реда.

Почти няма осъдени служители на реда

Наказани служители на реда в България съвсем няма. На повечето  просто им се разминава, а най-сръчните бяха даже нараснали. Нека да си напомним тази история:

През 2013 година, по време на митингите против държавното управление на Орешарски, момиче и момче се оплакаха от полицейско принуждение. Служители на столичното Първо РПУ завчас ги упрекнаха в безчинство с изказванието, че жалващата се Александра Стоилова в действителност се била нахвърлила върху служител на реда и скъсала униформата му. След излъчен репортаж в предаването “Господари на ефира ”, от който се вижда, че “пострадалият ” служител на реда самичък е скъсал пагона си, Инспекторатът на Министерство на вътрешните работи предложи да бъдат осъдени шефът на ръководството Даниел Пашов и заместникът му Никола Панчев – надлежно с неодобрение и уволняване. Причината бяха лъжливите изказвания на двамата. През 2015 година обаче Пашов стана шеф на варненската полиция, а Панчев негов заместител...

Когато полицията се трансформира във зложелател на публичното мнение

Ако полицията не поведе борба против практиката на издевателства над беззащитни арестувани, срещу нея неизбежно ще се надигнат митинги, които ще подронят още повече така и така ниския ѝ престиж. Когато полицейското принуждение остава ненаказано, у причинителите закономерно укрепва възприятието за безотговорност. И по този начин порочният кръг се затваря.

А когато полицията се трансформира във зложелател на публичното мнение, тогава става ужасно. Страшно с ужасяващи последици. Нагледно ни го демонстрираха протестите в Съединените щати след убийството на Джордж Флойд.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР