Накъде ще тръгнат доходите ни, кои ще са най-търсените професии

...
Накъде ще тръгнат доходите ни, кои ще са най-търсените професии
Коментари Харесай

До 500 лева щял да бъде средният размер на коледния бонус

Накъде ще тръгнат приходите ни, кои ще са най-търсените специалности и подготвени ли са работодателите да предложат европейски заплати, с цел да привлекат изчезналите фрагменти?

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов съобщи, че в 50% от компаниите ще има покачване на заплатите. Една четвърт от компаниите обаче няма да могат да си го разрешат. Окуражителното е, че не е огромен процентът на тези, които считат да понижават заплатите - само 1% от компаниите.

" Това е резултат от общите трендове в страната – беше оповестено 10% нарастване на приходите в обществения бранш. Бизнесът няма по какъв начин да изостава и по тази причина 10% растеж ще има при две трети от компаниите, 20% – в една трета от секторите, което е обвързвано с известно напрежение във компаниите. Над 20% растеж ще има при доста малко компании ", изясни той.

До 500 лв. ще бъде междинният размер на коледния бонус тази година. 63% от компаниите са планували бонус, а една трета не могат да си разрешат.

По думите на Симеонов не престават да се търсят специалностите в IТ бранша, при инженерните фрагменти, при най-нискоквалифицирания сегмент – шивачи, хранително-вкусова индустрия, асемблиране на части за автомобилната индустрия.

Всяка седмица хиляди дрехи, създадени в една от фабриките в Русе, се изнасят към Париж и другите огромни фешън столици. Пазар има, работа също, само че не и кой да я прави, споделя притежателят Миглена Христова. Сега във фабриката й работят над 60 чиновници. Заплатите там стартират приблизително от 700 лева за шивачите и кроячите, доближават до 1200 лева. при технолозите и моделиерите и ги минават при ръководителите на производства. Според специалистите по асортимент на фрагменти обаче казусът е по-скоро в липсата на готови чиновници.

За да решат казуса с дефицита на фрагменти, някои компании са подготвени да инвестират във връщането на работна ръка от чужбина още веднъж в България. Такива са фирмите в IТ бранша. Ръстът през последните пет години там е над 100%, а до края на годината работещите в софтуерните компании ще доближат 30 000. Почти половината от фирмите в бранша възнамеряват да усилят чиновниците си с най-малко с 25%.

От сектора минават на проект Б и питат българите зад граница дали биха се върнали още веднъж. На анкетата им дават отговор над 4300 младежи, които живеят и работят в над 70 страни. Основен остава въпросът подготвен ли е бизнесът да предложи на тези българи и подобаващата заплата, с цел да работят още веднъж у нас.

Във всички огромни стопански региони в страната се чака да се наемат нови фрагменти, въпреки и по-малко от предходни години. Най-много чиновници бизнесът ще наеме в Пловдив, следван от София и Варна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР