Накъде поема борбата с корупцията в Румъния след като президентът

...
Накъде поема борбата с корупцията в Румъния след като президентът
Коментари Харесай

Владимир Береану: Борбата с корупцията в Румъния е възел от лични интереси

Накъде поема битката с корупцията в Румъния откакто президентът на страната Клаус Йоханис в профил антикорупционния прокурор Лаура Кьовеши и дали отстраняването й от поста ще бъде стъпка обратно в битката с корупцията или завършек на една конструкция за политическа принуда? Според журналиста Владимир Береану това е " доста добре премислен ход ". Запитан дали по този начин президентът избавя себе си от импийчмънт в края на своя мандат, в изявление за предаването " 12+3 " Белеану уточни, че импийчмънтът би бил в негов интерес, тъй като процедурата включва референдум, с който президентът може да завоюва нов мандат, без да се явява на избори: " Тоест, в негов интерес беше да резервира Кьовеши, да мине през импийчмънта и да стане президент за още пет години. "

Борбата е извънредно остра, а ръководителят на ръководещата партия Ливио Драгня най-вероятно ще успее да назначи собствен човек за началник на антикорупционния орган, счита Владимир Береану: 

" Ливиу Драгня просто ненавижда госпожа Кьовеши, която го осъди веднъж по изборния закон в Румъния за подправяне на две години условно. Той не можа да стане министър председател заради тази причина. Второ го осъжда в този момент, повторно и към този момент дейно - три години и половина, и трето - продължава следствието по сигнал на ОЛАФ за 15 милиона евро нанесени вреди по европейска стратегия от една строителна компания, където господин Драгня е бил действителният началник. "
В случай на процедура по импийчмънт за един месец президентът би бил заместван на поста му от Калин Попеску-Търичану, оглавяващ горната камара на Народното събрание, разясни Береану: " През това време господин Таричану като президент можеше да прокара всички закони, да изтегли от Конституционния съд жалбата на президента, тъй като той е президент. Изтегля и всичко това влиза в действие. Тези ремонти по законите влизат в действие. Една от поправките е, че закононарушение по работа става административно и не е закононарушение. Тоест господин Драгня се освобождава от гледане на втора инстанция. За да не разреши това нещо, президентът подписа уволнението на Кьовеши, само че остава на пост. Той може да пречи колкото се може повече на всичките тези пъклени проекти на господин Ливиу Драгня. "  
В тази битка против корупцията персоналният интерес на Ливио Драгня е доста явен. Много по-вероятно е той да напусне, в сравнение с битката с корупцията да се разпадне, предвижда още журналистът. Според Береану в момента Европейски Съюз дава ясни знаци, че е срещу измененията, засягащи битката с корупцията в Румъния:
" Венецианската комисия даде извънредно отрицателен отчет за тези промени. Съединени американски щати напряко се намесиха във вътрешните работи с изказване на посланика и на заместник-държавен секретар, че нещата вървят към неуспех на цялата антикорупционна активност, като се има поради, че Румъния беше образец в района за битка с корупцията. "   

В отговор на въпрос остава ли протичащото се в Румъния в сянката на проблемите с Полша и Унгария Береану акцентира:

" Там битката с корупцията стана знак и за Европейска комисия, и за Европейски Съюз – за добра процедура, за нещо позитивно. Тяхната интервенция ще продължи, с цел да може да окуражи битката с корупцията. Не бива да забравяме и това, че румънците стачкуват и когато решат да стачкуват, излизат по 1 милион. "

" В антикорупционната прокуратура работят доста младежи с високо обучение и високи заплати, които имат предпочитание за работа и доста огромен уред от експерти, с които работят. Тези хора ще не престават да работят. Шеф сега е един от заместниците на Кьовеши. Делата, които са почнали, мъчно могат да се спрат ", заяви  още Владимир Береану.

В момента в Румъния, за разлика от България, доверието в съда е извънредно високо – над 80% имат цялостно доверие в правосъдните институции, което е необикновен %, означи журналистът.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР