Накъде и как ще се разширява столичното метро, какви са

...
Накъде и как ще се разширява столичното метро, какви са
Коментари Харесай

Накъде и как ще се разширява столичното метро?

Накъде и по какъв начин ще се уголемява столичното метро, какви са компликациите, финансирането и периодите. В " Денят стартира " тематиката разяснява шефът на столичния " Метрополитен " проф. Стоян Братоев.

В момента предпочитани са трите станции по бул. " Владимир Вазов ", следва построяването на 6 метростанции в кв. " Слатина ", изясни той. Вероятно идващият сектор ще бъде разширението на метрото към Околовръстното шосе, само че за него се чака финансиране. Следващата семица в СОС ще се разяснява точно подготовката на построяването му.

" Има утвърден общ организационен проект и утвърдено трасе, само че би трябвало в границите на този проект да бъде закрепено регулационно въпросното трасе. Става дума за сектора от метростанция Люлин до бул. Петър Дертлиев ", сподели проф. Стоян Братоев.

По предварителни прогнози тази права на метрото ще обслужва съвсем 30 000 пасажери от първите три елементи на " Люлин ". Има очакван и паркинг с към 1000 места, само че той не е част от устройствения проект на метрото, а обособена капиталова стратегия, в която вземат участие частни компании. Проф. Братоев уточни, че няма частни парцели, които да засягат строителството на метрото там.

Още тази година ще стартира градежът на междинна метростанция сред спирките " Сливница " и " Обеля ", където се прави жп гара. Стойността на този план е към 43 млн. лева Метростанцията ще бъде разпложена под пероните на жп гарата и изходите ѝ ще излизат точно на тях.

" Не единствено метростанция, а има връзка и с депото, има 1,2 км релсови пътища. Целта е от гарата непосредствено да влизат в метрото пасажери от всички влакове по западното направление - Божурище, Кюстендил, Костинброд и така нататък "

Разширението на метрото към " Студентски град " се планува да минава през " Симеоновско шосе ", т.е., продължението на линията ще бъде след метростанция " Витоша ", уточни още проф. Братоев.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР