Наивно е да смятаме, че Турски поток е причината за

...
Наивно е да смятаме, че Турски поток е причината за
Коментари Харесай

Таско Ерменков: В ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят "Турски поток" с различни фирми

Наивно е да считаме, че " Турски поток " е повода за войната в Украйна.

Това сподели пред енергийният специалист Таско Ерменков, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и някогашен народен представител. Според него количеството газ, което минава през България, е незначително, спрямо потребностите на страните от Европейски Съюз.

" Българска социалистическа партия обяснихме, когато стартира построяването на " Турски поток ", че това е най-хубавото от всички неприятни решения, които могат да бъдат взети . В противоположен случай нашата газова мрежа щеше да остане изобщо безполезна. След отхвърли от " Южен поток ", който нямаше да бъде построен с наши пари, изобщо щеше да е доста по-изгоден... ние изгубихме и преноса за Турция. Всичко това се дължи на една политика, която няма нищо общо с ползите на България.

" Турски поток ", който беше издигнат с български пари, транзитира газ за Европа, само че ние не се възползваме от този газ ", разяснява той и изясни, че цените на газа в края на газопровода " Турски поток " са доста по-ниски, в сравнение с са в България.

" Намерената Пътна карта на " Турски поток " е нещо, което се пробва да замаже по-големия проблем - по какъв начин в ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят плана с разнообразни компании. Едното завоюва началната борба и назначиха компания " Аркад " да бъде реализатор. След това се оказа, че " Аркад " не може да бъде реализатор. Другото крило в ГЕРБ притегли руснаците, те пък купиха " Аркад ", с цел да могат да запазят назначенията и да не вършат нова процедура. Всичко това забави и оскъпи плана. Доведе до едни 2,5 милиарда лв., които България трябваше да влага в тази тръба, а от нея не влиза и една молекула газ у нас , всичко се транзитира за Европа. Всичко това се прави, без да има нищо общо с стопанската система, тъй като това са български пари, дадени от " Булгартрансгаз " . Този план и договорът с " Боташ " доведоха до това два от колосите на българската енергетика да са на границата на техническия банкрут ".

По думите му Вертикалният кулоар на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова (инициатива, с която ръководещите чакат да се обезпечава опция за транспорт на спомагателни размери природен газ от разнородни източници) " няма по какъв начин да мине без съветски газ ":

" Дори се приказва за опция за транзитиране на полутечен съветски газ. Проблемът отново е с наши пари да решим непознати проблеми, без ние да се възползваме от това нещо ".

Според Ерменков не е моментът в този момент да се вкарват европейски практики за ценообразуване, " които неизбежно ще доведат и европейски цени у нас ", и акцентира, че либерализацията на пазара на електрическа енергия " ще докара наложително до повишение на цените ".

" Милиардът, който липсва от фонда за електроенергийна сигурност, беше взет и употребен от министър Асен Василев, с цел да си направи Бюджета по този начин, че дефицитът, който се образува най-после, да може да дава отговор на условията за влизане в еврозоната. Това е игра с стопанската система на България. Ние от Българска социалистическа партия сме за влизане в еврозоната, само че когато сме подготвени като стопанска система, като финанси и като финансова дисциплинираност. Иначе ще компрометираме и самата концепция за еврозоната, и устрема на страната да се развива обикновено ", разяснява някогашният народен представител от Българска социалистическа партия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР