Наистина три от жертвите от наводнението в Царево са загинали

...
Наистина три от жертвите от наводнението в Царево са загинали
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Странджа-Сакар е овладяна от дървената мафия, има безобразна сеч

„ Наистина три от жертвите от наводнението в Царево са починали върху мост, който е ремонтиран неотдавна. Едната причина е огромната приливна вълна, другата причина – безобразната сеч. Странджа-Сакар е поле на дървената мафия, там се сече безобразно, изчезва дървесината. Третата причина е корупцията – сухи дерета се трансформират в строителни площадки. Някой някъде разписва и някой се облагодетелства. ”. Това съобщи някогашният районен министър Гроздан Караджов по Нова нюз в деня на Национален печал след бедствието в Царево.
Прочетете още
Той упрекна локалната власт и сподели, че в България има локализирани над 360 места, където има сложна, мудна водопроводимост. „ Министърът на околната среда и водите ги е локализирал. На тези места не би трябвало да се издават строителни позволения ”, сподели Караджов.

Запитан за какво от 7 сходни сектора в Царево единствено за един е имало пари за обезопасяване, той сподели, че не е осведомен. „ Ако е трябвало с парите да се създадат тези зони по-пропускливи, то там е трябвало да се насочат парите. Тук би трябвало да поработи прокуратурата, следствието, да се разбере за какво четирима българи изгубиха живота си освен това наводняване ”, сподели някогашният районен министър.

За обрушените стени от наводнението на локалните язовири, той сподели, че са издържали, само че в противоположен случай обстановката е щяла да бъде като цунами и напомни случая в Кнежа и в Цар Калоян, където язовирните стени не устояха.

„ Когато има заплаха да се скъса язовирна стена, правилото е незабавно да се ремонтира ”, посочи Караджов и сподели, че за това изискване до момента не е било казано ясно в нормативната уредба. „ Аварийно положение за язовирите, не е спешно положение за пътищата. Трябва да запишем, че когато в един язовир се откри пропукване, би трябвало да се прави по доста по-бърза процедура по Закона за публични поръчки. Важно е да спазим Закон за обществените поръчки, само че по-важно е да запазим живота на хората ”, изясни Караджов.

В коментар на репликата на премиера Денков, че би трябвало да престане всякакво обжалване на публичните процедури и на инхаус процедурите и излекуване през Народното събрание, Караджов изясни, че това значи легализиране на завареното състояние на инхаус процедурите за пътищата. „ Те безусловно не са противозаконни, тъй като процедурата тогава не е била толкоз прецизна, колкото в този момент я направихме ”, сподели той.

Караджов изясни, че със своя заповед шефът на АПИ е забранил да се прави каквато и да е поддръжка на пътищата като се изключи изнасяне на ламарини, когато стане злополука или свлачище. „ Това е абдикация от отговорностите, не знам по какъв начин органите не са се сезирали. Това значи да изложиш живота и здравето на всички. В случая „ Своге ” починаха 20 души, тъй като един дребен сектор от пътя на изострен вираж, беше оставен занемарен, беше се излъскал като стъкло. Колко години се водят каузи, да, има и шофьорска неточност, само че за злополуката е съдействала и неподдържаната пътна инфраструктура ”, съобщи някогашният районен министър.

Той изясни, че пътната поддръжка за идния зимен сезон ще стане с автограф на министъра и избрани компании без това да минава през Закона за публичните поръчки. „ В такава каша никой не ни беше поставял. В тази каша ни забъркаха сегашните ръководещи – имаше пуснати процедури, анулираха ги и съгласно Закона за публичните поръчки не разрешава два идентични състезанието едновременно ”, изясни обстановката някогашният районен министър Гроздан Караджов.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР