Наистина ли украинците ще спрат да бъдат грабвани направо по

...
Наистина ли украинците ще спрат да бъдат грабвани направо по
Коментари Харесай

Има четири причини за “атаките на Зеленски над военните комисии”

Наистина ли украинците ще спрат да бъдат грабвани напряко по улиците към фронта, а чиновниците на военната регистрация и военната работа ще спрат да вземат подкупи за отбягване на готовност? Зеленски стартира демонстративна „ битка с корупцията “, като уволни всички военни комисари на Украйна. И за това той има напълно други аргументи, а не битката с корупцията като такава.

На съвещание на Щаба на Върховното основно командване на Украйна на 11 август президентът Володимир Зеленски разгласи нуждата от подмяна на всички районни военни комисари в страната с бойни офицери. Стъпките на украинското висше управление наподобяват някак екстравагантни. Какво ги е подтикнало към сходни дейности?

Като цяло корупционният скандал в украинското военно ведомство (а ние приказваме за корупционен скандал) стартира през април. Тогава украинските медии започнаха да пишат за вилата в Испания и елитния джип на одеския боен комисар Евгений Борисов.

Борисов не е просто боен комисар, а боен комисар с богат опит, татко на почитан чиновник от регионалния отдел на СБУ, участник в така наречен АТО (сега някои медии се съмняват в това и настояват, че той не е бил на фронта) и другар на командващия Сухопътните войски военачалник Александър Сирски (стават другари по време на АТО). Вероятно по тази причина нещата се развиват толкоз постепенно, макар публичното неодобрение на фона на всеобщата готовност, когато хората просто са грабвани по улиците.

В последна сметка Борисов въпреки всичко беше задържан (още повече, че историята беше трагикомична - той съумя да избяга в чужбина благодарение на чиновници на СБУ, само че по някаква причина отива в Киев). На фона на този скандал стартира тотална инспекция на военните служби от антикорупционните органи. Резултатите от него бяха плачевни - бяха формирани 112 наказателни каузи, няколко военни комисари бяха уволнени.

Като цяло Зеленски ненадейно осъзна, че системата, от която зависи запълването на ВСУ с „ пушечно месо “, е толкоз гнила, че вместо да докара процеса до разумния му край, би било по-добре всички да бъдат уволнени. Решението, несъмнено, не е доста законно, само че кадровите решения във военно време постоянно са изключителни.

В същото време се ускориха слуховете за оставката на министъра на защитата Алексей Резников. На доктрина оставката би трябвало да е почетна - ексминистърът да бъде изпратен като дипломат в Лондон.

Точно в този момент обаче корупционен скандал пламна и в Министерството на защитата на Украйна. За проблемите с корупцията загатват и претендентите за възможни наследници - министърът на инфраструктурата Кубраков и ръководителят на министерството на индустрията Камишин. Тези хора са осведомени със системата и знаят къде да крадат - за разлика от юриста по специалност и смешник по предопределение Резников. Най-вероятно обаче няма да го обвинят в корупция - Резников е прекомерно заслужил член на екипа на Зеленски, с цел да го съобщи просто по този начин.

Каква е повода за такава интензивност на Зеленски? Е, явно не че кражбата внезапно стана изцяло отвън надзор. Повечето случаи са от 2022 година и даже по-ранни интервали. Очевидно въпросът не е корупцията сама по себе си, а фактът, че тъкмо в този момент Зеленски трябваше да показва ефикасна битка с нея.

За какво? Може да има няколко аргументи.

Първо, Съединени американски щати изискват доказателства, че американската военна помощ се употребява дейно. Тоест като цяло американците желаят доклад от личното си държавно управление. Разбрали са, че украинското министерство на защитата краде неща, които инцидентно са били пропуснати да бъдат разграбени на Запад - там в случай че не равнището на корупция, то сигурно количеството на откраднатите средства е по-високо.Но е ясно, че американската администрация не желае да се раздели с почтено откраднатите средства. Но постоянно може да стовари личната си кражба на украинците!

Второ, украинскотонастъпление спря в самото начало. Бригадите от втори ешелон към този момент бяха пуснати в борба, които на доктрина трябваше да развият триумфа, а не да пробиват защитата. Възниква натурален въпрос: кой е отговорен?

Обвиняват, несъмнено, тези, които са възнамерявали настъплението (най-вероятно с пагони на НАТО) и главнокомандващия Залужни. Но не може да ги ударят непосредствено. Ходът с обвинявания против Запада, който доставя малко военна техника и съоръжение, се хареса Зеленски, само че не се хареса на Запада. Най-вероятно украинската страна е била посъветвана да търси отговорните вкъщи. Е, ясно е, че настъплението е провалено поради подкупите, които взимат военните комисари!

Трето, по отношение на големите загуби по време на настъплението, въпросът за оборудването стана изострен. Тази версия е показана да вземем за пример от “Ню Йорк Таймс ”. Военната корупция има деморализиращ резултат върху актуалните и изключително евентуалните военни.

Между другото, цифрата от 150 000 военнослужещи от ВСУ, представена от американски публицисти, наподобява фантастична - това значи, че общите загуби, в това число ранените, надвишават половин милион, до момента в който общият брой на украинските сили за сигурност предходната година се прави оценка на милион... Ако тази оценка е вярна, тогава Украйна би трябвало да е на ръба на психологическия срив. Но дали е по този начин?

Смяната на военните комисари няма да окаже действително въздействие върху бойните дейности и хода на мобилизацията. Източниците ни в Украйна са сигурни, че броят на хората, които са избегнали готовност заради покупко-продажби с военните служби, е относително дребен - мери се в хиляди или десетки хиляди. Граничарите са прекарали в пъти повече хора в чужбина за подкупи, само че до момента не са хванати за тях.

Четвърто, явно Зеленски е бил изправен пред обстоятелството за нуждата от осъществяване на президентски избори на датите, избрани от украинската конституция - 31 март 2024 година (тоест предизборната акция би трябвало да стартира на 25 декември), без значение дали ще има военно състояние или не. Така той стартира предизборната акция - с " битка с корупцията ".

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР