Наистина ли е храм руската църква в София? Наскоро България

...
Наистина ли е храм руската църква в София? Наскоро България
Коментари Харесай

Жреческа колегия на диктатора Путин“. Как български свещеници са били изгонени от руската църква

Наистина ли е храм съветската черква в София? Наскоро България изгони оттова трима свещенослужители - един руснак и двама беларуси. Каза, че те заплашват националната сигурност. Но в тази черква е протекла и една друга история, не по-малко странна. Какво е ставало там преди десетина години?

От 2011 до 2013 година " Св. Николай Чудотворец " безусловно се прекатурва наобратно: изгонени са български свещеници, които са сменени с съветски, след това са прогонени и българите, които вървят там на черква. В храма се появяват хора с тип на мутри, които притискат вярващите. За няколко месеца църквата се трансформира в " напълно съветска ".

Тази история описа на Свободна Европа. Той е бил един от тези енориаши, прогонени от храма.

Църквата " Свети Николай Чудотворец " постоянно е наричана " съветската черква ". Тя се намира в центъра на София и е издигната преди повече от век като храм до тогавашното съветско посолство.

На 21 септември 2023 година двама нейни свещеници и един чиновник - един руснак и двама беларуси- за националната сигурност. Единият от тях е предстоятелят архимандрит Васиан (Змеев) . по експулсиране на тримата чиновници като " груби, фрапантни дейности " и „ осквернение “.

Веднага по-късно Русия заключи църквата " Св. Николай Чудотворец " и в този момент в нея не могат да влязат новите назначени свещеници. Сградата и земята под нея са съветска благосъстоятелност, само че храмът е под юрисдикцията на Българската православна черква (БПЦ). Това е по този начин, тъй като има разлика сред светските и каноничните закони.

Този случай притегли вниманието и възкреси една забравена история - по какъв начин преди към 10 години енорията въстава против тогавашния съветски свещеник Филип Василцев.

По това време храма се появяват мъже, които вършат усещане с външния си тип и тормозят енориашите. Българските свещеници, които до оня миг служат в църквата, са принудени да изоставен. Част от миряните също.

Ето какво описа за тези събития преподавателят в СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Калин Янакиев, който гостува в Студио България на Свободна Европа .
Най-важното от изявлението " Това беше интервалът, в който явно беше получено разпореждане от съветската патриаршия, съветската черква най-накрая да се трансформира в оазис единствено от руснаци и затова българите, които ходехме там от години, трябваше да бъдем прогонени. Започна се с прогонване на българските свещеници ". " Това бяха мутри. Това бяха съветски мутри, които тогава имаха за задача да ни изгонят, а по-късно каква работа са правили, аз не мога да знам. Но нашите служби би трябвало да знаят ". " След оповестяването на войната [на Русия против Украйна] аз не бих стъпил в съветска черква и след превръщането на съветската черква [в София] в жреческа гилдия на диктатора Путин ". " Единият от изгонените в този момент – [Евгений] Павелчук. В своята биография, преди идването си, се е занимавал извънредно и единствено с това - в Беларус той е създавал паравоенни организации с деца. Обучавани са в православно благочестие, само че и в ръкопашен пердах и в някакви военни дейности ". " Нашите управляващи, нашите специфични служби, могат ли да проспят такова нещо! В момента Русия води война на няколкостотин километра от нас. Изпращат ни тук духовник, който има в биографията извънредно и единствено това – основаване на паравоенни организации към църквата ". " Изгоненият Васиан (Змеев) има, преди да пристигна в България, история на типично ченге, което държат крепко ". " Преди година бяха изгонени 70 съветски дипломати и нямаше подобен скандал, какъвто в този момент. Когато изгониха двама свещеници и един чиновник към съветската черква обаче - необикновен яд. Най-вероятно, тъй като тези хора са правили значима за съветската страна активност тук ". Как са били изгонени българските свещеници
В началото на 2012 година енориашите на съветската черква молба до патриарх Максим да спомага за незабавното отзоваване на предстоятеля на съветското подворие свещеник Филип. Писмото е подписано от над 100 души - руснаци и българи, написа тогава уеб сайтът.

Според тях свещеник Филип унищожава живота в храма. „ Това беше интервалът, в който явно беше получено разпореждане от съветската патриаршия, съветската черква най-накрая да се трансформира в оазис единствено от руснаци и затова българите, които ходехме там от години, трябваше да бъдем прогонени. Започна се с прогонване на българските свещеници “, сподели проф. Калин Янакиев.

През септември 2012 година към съветската черква е казашка организация. Тя е съветски вид на общества като рицари и тамплиери. „ Тогавашният свещеник Филип Василцев сътвори и благослови паравоенна организация " Казашкая станица " . Това бяха корпулентни мъже, които имаха за задача да стоят зад тила, моя да вземем за пример и на други от разбунтувалите се енорияши, с цел да ги респектират “.

Проф. Янакиев сподели, че съгласно православието вярващите не трябва да бъдат делени по етнос. „ [Но] тогава всички там трябваше да бъдат единствено руснаци “, сподели проф. Янакиев. Според него би трябвало да се ревизира дали тази паравоенна организация към момента съществува. По думите му „ единият от изгонените в този момент – [Евгений] Павелчук преди идването си се е занимавал извънредно и единствено с това. В Беларус той е създавал паравоенни организации с деца. са в православно благочестие, само че и в ръкопашен пердах и в някакви военни дейности “.
Има ли съветско въздействие в БПЦ
Според проф. Янакиев „ отношението на БПЦ към това посланичество на съветската православна черква тук е безпределно проблематично “. Той изяснява това със статута на подворие, който има съветската черква в България. „ Силно подозрително е дали тези хора [руските свещеници] изобщо могат да правят религиозна активност, с изключение на с разрешението на българския патриарх, който е и софийски митрополит “, сподели проф. Янакиев. По думите „ в този смисъл изказването на съветския патриарх, че той ще назначи, той ще отвори, той ще благоволи, са в несъгласие със законовото състояние “.

Проф. Янакиев сподели, че след началото на войната на Русия против Украйна „ наблюдаващи откриват, че съветската страна е почнала да работи чрез своите църкви по целия свят “. Според него това не е неестествено, „ тъй като опцията да работи посредством предприемачи, посредством дипломати, след масираните наказания, става все по-трудно и по-трудно. Поради тази причина тя стартира да работи посредством свещеници “.

По думите на проф. Янакиев множеството от теориите на модерна Русия „ мощно мистически оцветени. От Русия идват всички тайни теории, които се популяризират в България “. Те са свързани със западните страни, така наречен джендър идеология. Термин, който не съществува и. „ Влезлите в църквата през последните години, изключително младежи, са мощно индоктринирани от тези теории. Повечето от тези хора са буйни русофили. Те не могат да слушат причини изобщо. Като се каже, че Русия е агресор, че тя прави зверства – няма такова нещо. Те не имат вяра в това “, сподели проф. Янакиев.

Той сподели, че при от България не е имало такава реакция от страна на съветските управляващи. „ Сега, когато изгониха двама свещеници и един чиновник към съветската черква обаче [се надигна] необикновен яд. Най-вероятно, тъй като тези хора са правили значима за съветската страна активност тук “, сподели проф Янакиев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР