Находката датира от втората половина на 6 век пр. Хр.,

...
Находката датира от втората половина на 6 век пр. Хр.,
Коментари Харесай

Спешни Разкопки! Историческа Находка Край Созопол!

Находката датира от втората половина на 6 век прочие Хр., малко откакто е основана Аполония, и демонстрира високо развита и профилирана организация на процеса по рандеман и обработка на рудата в рамките на самия рудник, споделя още археологът.

" Една находка от извънредно значение за българската археология и може би едно от сериозните археологически събития през годината ", разяснява Недев.

Металът се извлича на място, тук се прави цялата първична обработка, а по-късно суровината отива непосредствено в комерсиалния център Аполония и се пласира на съвсем всички средиземноморски пазари. За първи път на разкопки отвън Аполония се откриват металургични пещи с материали, които разрешават ясното им датиране.

" Това са хиоски, самоски амфори, дребни съдове, които са употребявани от античните рудари и дават един доста прекрасен последователен репер ", сподели още Недев.

Пещите са ситуирани стъпаловидно, на групи, близо една до друга, за реализиране на по-висока температура. Ясно се вижда главният каменен дирек, следи от обмазката, остатъци от малахит и азурит, както и остатъци от метал по вътрешната част от кожуха на оборудването.

Очаква се да бъдат открити още към три групи пещи, а находките дават вяра, че може да бъде открито и селището на античните рудари.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР