Находището , включващо две стари сръбски мини, е подало искане

...
Находището , включващо две стари сръбски мини, е подало искане
Коментари Харесай

Китайска компания ще добива тонове злато и сребро в Сърбия след инвестиция за близо €16 милиона

Находището, включващо две остарели сръбски мини, е подало искане до локалното Министерството на опазването на околната среда за оценка на въздействието върху околната среда на плана за поетапно създаване на оборудване за произвеждане на благородни метали и селен. Става въпрос за декларирано създаване на нов рандеман на злато, сребро и меден сулфат от страна на китайска ксомпания в комплекса в град Бор след инвестиция за €15,7 милиона, оповестява eKapija.

Според документа в границите на съществуващия меден комбинат е планувано построяването на Инсталация за произвеждане на благородни метали и селен, като първа фаза от ново строителство, както и апаратура за произвеждане на меден сулфат като втора фаза на градеж, който би трябвало да бъде обект на специфичен план и особено изследване за оценка на въздействието върху околната среда.
 Китайски компании не престават да са желан сътрудник в инфраструктурните планове на Сърбия
Китайски компании не престават да са желан сътрудник в инфраструктурните планове на наша съседка

CRIC е определена за реконструкцията на жп линията Панчево-Суботицa

Капацитетът на оборудването за произвеждане на благородни метали и селен се дефинира от количеството на анодната наслойка като суровина, което е 800 тона годишно, като проектът е да се създават към 3,9 тона злато годишно, 70,9 тона сребро, 50,9 тона селен, 7,4 кг платина и 66,7 кг паладий. Прогнозната стойност на оборудването възлиза на към €15,7 милиона.

" Предвижда се построяването на нови мощности заради обстоятелството, че с увеличението на мощностите на електролитното пречистване на мед ще се усили количеството на анодната наслойка, която е суровина за производството на благородни метали и селен. Новото оборудване, с изключение на с по-голям потенциал, ще употребява и най-новите технологии и по-модерно съоръжение " се споделя в известието.
 Снимка 681296
Източник:

В документи за плана е планувано създаване на оборудване за произвеждане на благородни метали и селен (Gold Plant), с сектор за термична обработка на селен, сектор за хидрометалургична обработка и сектор за пречистване на Ag, Au, Pt и Pd, както и електронни пространства, от които се ръководят двигателите/електронното съоръжение в оборудването, защита и секция за изстудяване и преправка на вода (секционни здания и басейн за преправка на вода).
 Сръбските мини с над 700 тона злато и интернационалните компании, които ги изследват
Сръбските мини с над 700 тона злато и интернационалните компании, които ги изследват

Къде и по какъв начин е позиционирана България?

За потребностите на новото съоръжение ще бъде построен нов трафопост и КРУ ниско напрежение. Ще бъдат построени и нови пътища, съобразени с условията на противопожарните правила. Разгънатата застроена повърхност (РЗП) на цеха за произвеждане на благородни метали и селен е 5865,28 м2.

В имота, който е предмет на плана, няма съществуващи уреди с функционалност за произвеждане на благородни метали и селен. Съществуващите уреди в по-голямата си част не се употребяват или се възнамерява скоро да бъдат изоставени. Според документа за реализацията би трябвало да бъдат отстранени остарелият меден цех (3450 м2), който не се употребява, както и две странични постройки.

Идейният план е направен от компанията Ludan Engineering doo - Белград. Заявката е обработена от Института за технология на нуклеарни и други минерални първични материали (ИТНМС).

Компании от целия свят непрестанно търсят нови златни запаси, като от ден на ден от тях търсят се ориентират към прилежаща Сърбия. По данни на Министерството на минното дело и енергетиката на страната сега 31 интернационалните компании организират геоложки изследвания за злато и други метали на територията на Сърбия. Това е близо два пъти повече, в сравнение с преди една година. Смята се, че към 700 тона от световните златни запаси се намират в сръбските мини.
 Обещания за благосъстояние и иконмически напредък на фона на всеобщи митинги против добива на литий в Сърбия
Обещания за благосъстояние и иконмически напредък на фона на всеобщи митинги против добива на литий в Сърбия

След в началото заледяване на плана за най-голямата литиева мина в Европа, сръбските управляващи го одобриха
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР