Находището на пролетната циклама край разградското село Осенец е в

...
Находището на пролетната циклама край разградското село Осенец е в
Коментари Харесай

Находище на пролетната циклама край разградското село

Находището на пролетната циклама край разградското село Осенец е в доста положително положение. Това откри инспекция на специалисти на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе, оповестиха от екоинспекцията. 

При обход на място в предпазената околност е установено, че територията, която заема сега растението, е към 90 %. При инспекцията не са открити следи от похищения или горскостопански действия. Границите на находището са маркирани с табели и алена багра по дърветата, според условията на Закона за предпазените територии, показват от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе. От там допълват, че на територията, следена от ековедомството, има още едно находище на пролетно ботурче, оповестено за предпазено. То се намира в землището на с. Бреница, община Тутракан. Предстои инспекция и оценка на положението му. 
Защитената територия в землището на Осенец е оповестена още през 1980 година за запазване на пролетната циклама, позната още като пролетно или ибер

ийско ботурче. То е многогодишно тревисто растение. В България типът е публикуван в Странджа, Източна Стара планина и по Черноморското крайбрежие, където се среща в дъбови гори и шубраци. Видът е включен в Закона за биологичното многообразие, както и в Червената книга на България – категория „ Рядък ”. 

Миналата година поради извънредно топлата зима пролетното ботурче в предпазената околност край Осенец също цъфна по-рано. Според екоекспертите, обикновено, интервалът на цъфтежа на предпазения тип е при започване на март.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР