Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го –

...
Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го –
Коментари Харесай

Най-после нещо добро! Новата поправка в закона е страхотна: Убиваш крадец вкъщи законно

Нахлува апаш в дома ти... раняваш го, убиваш го – почтен си. Поправка в тази посока са внесли депутати от Обединени патриоти в Наказателния кодекс, съобщи Днес.бг.

Текстът, който те желаят да се запише гласи: " Няма превишаване рамките на неизбежната защита, когато нападението е осъществено посредством незаконно влизане в жилище ".

Заявка за разширение на правото на всеки да отбрани живота и собствеността си воеводите направиха още през март, откакто доктор от Пловдив простреля апаш в дома си.

Заради този случай в този момент 14 народни представители от Оперативна програма желаят да се разшири правото за самозащита.

Те упорстват да няма превишаване рамките на неизбежната защита и когато нападението е ориентирано против живота, здравето, свободата или половата цялост на отбраняващия се или на другиго и е осъществено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Предложението е за смяна в единствено един от текстовете, който сега гласи, че няма превишаване рамките на неизбежната защита, в случай че нападението е осъществено посредством навлизане с принуждение или с щурм в жилище.

Мотивът на депутатите към плана е, че тези текстове от Наказателния кодекс би трябвало да са ясни освен за юристите, а и за жителите.

Според тях нападнатият е сюрпризиран и в стрес, а на това противостои хладнокръвието на нападателя.

Вносителите изясняват, че сега институтът на неизбежната защита се ползва единствено в два случая. Първият – когато в жилището се прониква посредством потребление на физическа мощ във връзка с едно или няколко лица, които се намират там. Вторият – когато проникването в жилището е осъществено посредством разрушение, щета или подкопаване на бариера, направена за отбрана на парцела или на тези, които го населяват.

" Всички останали случаи на незаконно влизане в жилище, да вземем за пример потреблението на опасност, особена сръчност, техническо средство и други остават отвън приложното поле на настоящата наредба ", показват вносителите.

Депутатите оферират и промени, свързани с битовата престъпност.

Предлагат да се ограничи действието на наредбата, която планува санкции от 100 до 300 лева Проектът планува да се планува, че освобождението от наказателна отговорност ще става, в случай че откраднатото е със стойност до една минимална заплата, а не две.

Предлагат и от тази наредба да не може да се възползват всички причинители на две и повече закононарушения в границите на година. Сега тя е в изгода при избрана стойност на отнетото имущество.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР