Награждаването на Доц. Въто Христов, Александър Балкански и Мария Колева

...
Награждаването на Доц. Въто Христов, Александър Балкански и Мария Колева
Коментари Харесай

Държавният глава: Страната ни трябва да съхранява интелектуалния си капацитет и творчески хоризонт

Награждаването на Доц. Въто Христов, Александър Балкански и Мария Колева носи заряда на мощното обръщение да ценим завоеванията на нашата просвета и изкуство, реализирани с труд, безрезервност, гений и новаторска смелост. Това съобщи президентът Румен Радев по време на гала на „ Дондуков " 2, на която удостои тримата изтъкнати българи с Почетния знак на президента.

Доц. Въто Христов, Александър Балкански и Мария Колева бяха отличени в символ на благодарност към техния важен принос към българската просвета, просвета и креативна традиция. Те бяха удостоени с президентското отличие след оферти, направени от инициативни комитети, неправителствени организации и жители.

По време на церемонията президентът Румен Радев посочи, че страната ни има потребност да съхранява както икономическата си жизнеспособност, по този начин и своя човешки капацитет, интелектуалния си потенциал и креативен небосвод. „ В продължение на десетилетия тези наши сънародници доказваха и не престават да показват високи професионални достижения, отдадени на напредъка на цялата нация. Високите им постижения на всеки в неговата област се трансфораха в образец за техните многочислени ученици и почитатели, издигнаха престижа на страната ни ", съобщи президентът и акцентира, че триумфите на тримата отличени експерти, въпреки и в разнообразни сфери, са обединени от тяхната патриотична посветеност и от отговорността им към духовната жизнеспособност на обществото.

Доц. Въто Христов беше отличен поради своята изследователска и приложна активност, обвързвана с създаване и внедряване на промишлени технологии в региона на селското стопанство. Активният му принос е главно в сферите на отглеждането на животни и пчеларството.

По думите на президента доайенът Александър Балкански е съумял да построи неповторима българска школа в цирковото изкуство, съчетаваща риск с блестящ театър. Трупата „ Балкански " е превзела многомилионна международна аудитория, демонстрирайки нови върхове на човешките благоприятни условия в един рисков естетически театър.

Мария Колева е бележит културен деятел, актьор, вокален възпитател и държавник, посветила 40-годишния си професионален креативен път на фолклорното изкуство. Името й е обвързвано с яркото интерпретиране на българската национална ария и с популяризирането на музикалния фолклор в страната и на интернационалната сцена.

Благодарност от името на отличените изрече Александър Балкански. „ И аз, и наградените ще продължим в своя живот да даваме всичко за просъществуването на всяко едно от нашите каузи. Лично аз съм посветил своя живот на цирка и ще направя всичко допустимо, както преди три десетилетия българският цирк беше на международно равнище, да бъде и в бъдеще ", съобщи Александър Балкански.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР