Наградата ѝ „Оскар“ за поддържаща женска роля може да е

...
Наградата ѝ „Оскар“ за поддържаща женска роля може да е
Коментари Харесай

Алисия Викандер – жената, която възроди Лара Крофт на големия екран

Наградата ѝ „ Оскар “ за поддържаща женска роля може да е за кино лентата „ Момичето от Дания “, само че не оставяйте това да ви обърка – тя е момиче от Швеция. И след последия уикенд е освен носителка на „ Оскар “, тя е одобрена екшън звезда. Става дума, несъмнено, за Алисия Викандер, най-новата изпълнителка на ролята на Лара Крофт, основната героиня в „ Tomb Raider “.

Малко дами излъчват грациозност, хубост и поверителност по метода, по който тя го прави. Именно последното качество – дискретността – я прави по-добра актриса от редица други красиви млади дами в Холивуд. Тя е способна да тушира своята прелест даже единствено с мимики и стойка, да отхвърли фокуса на вниманието от себе си, в случай че избрана сцена го изисква, и да си придаде изцяло работен и наличен тип единствено с една откровена усмивка.

Малко са и дамите, които съумяват да привлекат вниманието със скоростта, с която младата Алисия го прави след дебюта си на огромния екран през 2010 година. Само две години по-късно, през 2012-а, по кината излизат два кино лентата, в които тя играе основни функции – шведският „ Кралска спекулация “ на Николай Арсел и англоезичният „ Анна Каренина “ на Джо Райт.

И в двата кино лентата актрисата показва като че ли без никакви старания композиция от аристократизъм, достолепие и хубост, с които явно е родена. Холивуд бързо я вижда и в идващите няколко години Викандер получава редица основни женски функции във филми като „ Петата власт “ на Бил Кондън и „ Седмият наследник “ на Сергей Бодров, само че не случва на важен комерсиален или критически триумф до 2015 година.

Тогава, в границите на една-единствена година, 27-годишната Алисия става фаворитка на почитателите на научната фантастика, изиграва централна роля в ретро екшън филм на Гай Ричи и се регистрира с показване, наградено с „ Оскар “ при започване на 2016-а.

Първите ѝ стъпки в жанра на научната фантастика са в ролята на андроида Ейва, основен персонаж в трилъра „ Ex Machina: Бог от машината “ на Алекс Гарланд. Лентата получава универсално възторжени критически мнения, като похвалите са съсредоточени на първо място към новаторския сюжет, безупречните нискобюджетни образни резултати и представянето на Викандер в ролята на Ейва.

Сюжетът на кино лентата се върти към млад програмист, който е извикан от шефа си в неговия изолиран от света дом, с цел да тества изкуствения разсъдък на Ейва. В ролята Викандер балансира до съвършенство механичните аспекти на своята героиня с неподправената ѝ прочувствена страна.

 алисия викандер

За своето преобразяване младата актриса е номинирана за „ БАФТА “ и „ Златен глобус “, само че Американската кино академия за следващ път показва пословичния си снобизъм и взема решение да пренебрегне нискобюджетния научнофантастичен филм в актьорските категории на премиите „ Оскар “, с което оставя ощетени и изпълнителите на мъжките функции в лентата – Домнал Глийсън и Оскар Айзък.

За благополучие, изключителната година на Викандер не остава подценена и тя бива номинирана и възнаградена със златна статуетка в категорията за поддържаща женска роля за представянето ѝ в влиятелната историческа драма по същински случай „ Момичето от Дания “, направена точно с ясната и явна цел да печели награди, която в тази ситуация съумява да реализира.

 алисия викандер Getty/Gulliver

В същата година ретро екшънът „ Мъжът от U.N.C.L.E. “ на Гай Ричи остава надалеч от вниманието на критиците, само че не и от вниманието на всеобщата аудитория. Шпионският филм събира Викандер на екрана с Арми Хамър, Хенри Кавил и ветеранът Хю Грант, а ролята на загадъчен разузнавач с неразбираеми цели пасва идеално на актрисата. Крайният резултат е едно от по-добрите попълнения във филмографията на постоянно полемичния и спорен Ричи.

Оттогава насам Викандер не е серпантина да бъде настояща, въпреки и заглавия като „ Джейсън Борн “ и „ Светлината сред океаните “ да не са записали необикновен комерсиален или критически триумф. Ако не друго, на снимачната площадка на „ Светлината сред океаните “ актрисата среща Майкъл Фасбендър, с който играят основните функции в лентата на Дерек Сианфранс. Миналата година двамата тихомълком подписаха брак и от този момент насам не са разрешили да бъдат обект на папарашкото внимание или на клюкарските медийни издания.

В момента очарователната млада актриса е по огромните екрани в България в киносалоните из цялата страна, а и в арт кината в столицата. Тя играе основната роля във кино лентата „ Потапяне “ на фамозния самостоятелен режисьор Вим Вендерс, който е измежду най-интригуващите заглавия от програмата на „ София Филм Фест “ тази година. На екрана ѝ партнира Джеймс МакАвой.

Но едва ли нещо извиква по-широк и мощен интерес от първата от, да се надяваме, доста идни появи на Викандер в ролята на попкултурната икона Лара Крофт във кино лентата „ Tomb Raider: Първа задача “. За представянето си актрисата е качила над 15 кг мускули до степен, в която тялото ѝ на екрана в действителност наподобява на такова на професионален спортист, а не на актриса.

 алисия викандер

В допълнение към това, Викандер следва образеца на именития си сътрудник Том Круз и сама извършва всички невероятни каскади в лентата, множеството от които са осъществени в действителни местоположения в Южна Африка. Нейната Лара Крофт е несъмнено способна, съобразителна и мощна героиня, която притегля погледа с доста повече и по-различни атрибути от външния си тип. Самият филм е симпатична комбинация от всички типичен детайли на приключенсия род в киното, които към този момент рядко можем гледаме на огромния екран.

Любопитен и по никакъв начин неслучаен факт от филмографията на Алисия Викандер е, че тя озвучава на британски и шведски език вокалната роля на Ингрид Бергман в документалния филм на Стиг Бьоргман от 2015 година, отдаден на нейната персона. Ако има историческа фигура от света на киното, с която Викандер да заслужава съпоставяне за своя характерен европейски сексапил, поверителност и грациозност, това е точно Бергман. Няма подозрение, че и отсега нататък ще чакаме с интерес екранните ѝ подвизи.

 алисия викандер Getty/Gulliver
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР