Наградата за класическо балетно изкуство на Асоциацията на хореографите в

...
Наградата за класическо балетно изкуство на Асоциацията на хореографите в
Коментари Харесай

Златна муза 2018 за балетната трупа на Държавна опера Варна

Наградата за класическо балетно изкуство на Асоциацията на хореографите в България за варненското „ Лебедово езеро ”! Едва ли можеше да има по-щастлива вест в Международния ден на танца за екипа на " Лебедово езеро ". Адаптацията на хореографа Светлана Тоншева по Мариус Петипа, асистенти Сергей Антонов и Гергана Караиванова, диригент Мартин Георгиев, с именитата българска примабалерина Веса Тонова в ролята на Одета/Одилия и премиерсолиста на Държавна опера Варна Павел Кирчев в ролята на Принца е първата режисура в историята на Държавна опера Варна.

Тя завоюва извънреден триумф още на премиерата през декември 2017б година и донесе справедливо национално самопризнание за напъните на варненските балетни актьори.

Новината пристигна незабавно след красивата балетна церемония, която трупата изнесе пред варненската аудитория в празничната вечер. А в София, на предаваната по Българска национална телевизия тържествена гала в зала 1 на НДК, премията получи Веса Тонова, която благодари за високото самопризнание от името на Светлана Тоншева и варненската балетна натрупа и пожела ентусиазъм и триумф на всички, посветили се на танцовото изкуство.



Асоциацията на хореографите в България, учредена на 31 януари 2015 година, с ръководител Христо Ив. Димитров, основател, хореограф и продуцент на Национален фолклорен отбор " Българе ", работи за консолидиране на създателите от хореографската колегия в разнообразни жанрове. Наградите ЗЛАТНА МУЗА на Асоциацията на хореографите в България се раздават за повторно, като през тази година те обгръщат 11 категории, измежду които: класическо балетно изкуство, български танцов фолклор, съвременно танцово изкуство, дебют за хореография в региона на актуалния танц, истинска музика към хореографска режисура и други. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР