Наградата Прицкер е еквивалентът на Нобел за постижения в областта

...
Наградата Прицкер е еквивалентът на Нобел за постижения в областта
Коментари Харесай

Кой спечели най-престижната награда за архитектура за 2024-а

Наградата " Прицкер " е еквивалентът на Нобел за достижения в региона на архитектурата. Присъжда се единствено на настоящи архитекти, които имат принос за развиването на сферата, както и за подобряването на публичните пространства.
 BIG Bjarke Ingels Group и грандиозният архитектурен план за Филхармонията на Вълтава в Прага
Невероятната постройка, която ще се появи в Прага

Дело на датското архитектурно студио BIG

Тазгодишният на " Прицкер " стана Рикен Ямамамото, който е 53-ият лауреат на премията, както и деветият подред японски проектант, който я получава. А изборът му е подбуден от обстоятелството, че постройките му насърчават доближаването на хората в общността.

" Настоящият архитектурен метод натъртва на неприкосновеността на персоналния живот, като отхвърля нуждата от публични взаимоотношения. Все отново можем да почитаме свободата на всеки субект, до момента в който живеем дружно в архитектурно пространство като република, насърчавайки хармонията сред културите и другите етапи в живота ", споделя Ямамото пред Dezeen.
 Жилищни здания Jian Wai SOHO

Жилищни здания Jian Wai SOHO

През кариерата си, която се простира в границите на пет десетилетия, японецът е проектирал частни домове, огромни жилищни здания, учебни заведения, университети, публични постройки и даже пожарна. Характерно за постройките му са съществуването на тераси и доста общи пространства, които да предизвикват връзката сред хората.
 Музей на изкуствата Yokosuka

Музей на изкуствата Yokosuka

Точно това акцентира и ръководителят на журито на премиите " Прицкер ", самият той притежател на премията през 2016 година: " Като размива границата сред персонално и обществено, Ямамото способства положително на общността. "
 Вила Yamakawa

Вила Yamakawa

" Едно от нещата, от които се нуждаем най-вече в градовете на бъдещето, е посредством да създадем условия, които умножават опциите хората да се събират и да поддържат връзка ", споделя още Аравена за Рикен Ямамото.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР