Наградата на София ще бъде връчена на Кирил Маричков на

...
Наградата на София ще бъде връчена на Кирил Маричков на
Коментари Харесай

Кирил Маричков отличен с Наградата на София

Наградата на София ще бъде връчена на Кирил Маричков на 23-и София Филм Фест.

В чест на именития български музикант ще бъде показан филмът „ Щурците – 20 години по-късно ” (1988). В него режисьорът и продуцентът Панчо Цанков и операторът Андрей Чертов вършат документално-игрален портрет на рок-групата, характеризираща цяла ера за българската музика. На фона на концерти в зала „ Универсиада ” през 1987 година са показани изявленията с членовете на състава, които описват за историята на групата, перипетиите през годините, методът на основаване на песните, въздействието на славата.

„ В ориста на „ Щурците ” се оглеждат доста от парадоксите в България от средата на 60-те до 80-те години на ХХ век. Борбата им да свирят рок, отводът да се подчиняват на нелепи условия и идеологически ограничавания им основават проблеми, само че развиват и гражданското им мислене и им печелят хиляди възторжени почитатели ”, написа във връзка 20-годишнината на групата киноведът Александър Янакиев.

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 година. Свири на пиано от дребен, само че следва инженерство. През 1967 година дружно с Петър Цанков, с който до тогава са част от група „ Бъндараците “, основават „ Щурците “. Името на новата рок групировка е определено след конкурс в радио-предаване.

Първоначално музикантите свирят песни на одобрени поп композитори, само че последователно се ориентират към построяването на лично звучене, учредено на авторски композиции, отличаващи се със стилово многообразие – рокендрол, мелодични балади, хард рок и прогресив рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, артист и главен композитор, а „ Щурците “ имат записани 12 студийни албума и доста дребни плочи.

През 1967 година групата работи и с Георги Минчев, с който печелят първото публично самопризнание – песента на композитора Борис Карадимчев „ Бяла тишина “ (с присъединяване на струнния квартет „ Димов “) получава първа премия на фестивала „ Златния Орфей “, а след това е оповестена и за мелодия на годината в едноименния ефирен конкурс. През идната 1968 година излиза първата дребна плоча, включваща песните „ Веселина “, „ Звън “, „ Малкият ярък прозорец “ и „ Изпращане “.

Популярността на „ Щурците “ непрестанно пораства, с цел да доближи своя връх през 1980-те години когато излизат албумите „ 20-ти век ”, „ Вкусът на времето ”, „ Конникът ” и „ Мускетарски марш ”. Песните им са настоящи, стилово разнородни и печелят младежката аудитория. Текстовете им са дело на някои от най-известните и надарени български поети. В кариерата си групата има повече от 3000 концерта при претъпкани зали.

През 1997 година „ Щурците “ се събират, с цел да отбележат 30-годишния си празник с огромно турне, още веднъж с претъпкани зали и летни театри. Излиза 11-тия им албум „ 30 години Щурците ”.

В началото на месец юли 2007 година „ Щурците “ реализират национално турне във връзка 40-годишнината от основаването на групата в нейния главен състав – Кирил Маричков, Петър Гюзелев, Валди Тотев и Георги Марков. Всички концерти са безвъзмездни за публиката. Издаден е и последният, 12-ти албум на групата „ На прага на сърцето ”.

Наред с музиката на „ Щурците “, Кирил Маричков записва и два солови албума - „ Зодия Щурец ” и „ Искам да кажа ”.

„ За мен постоянно е било доста значимо защо пея в песните си. Мисля, че нямам ария с текст, от който да се срамя. Колкото до „ обичания ” ми стих - иска ми се да кажа, че аз доста рядко употребявам думата „ обичан ”. Изпял съм, обаче, доста стихове, които в действителност ми харесват, да вземем за пример:
Дали към момента Хамлет жив е?
Дали към момента се тревожи?
Да бъде или да не бъде -
Средновековно неосъществим!… “

Кирил Маричков е създател и на музиката за осем български кино лентата, измежду които паметният „ Вчера ” на Иван Андонов, откъдето е и песента „ Клетва ” (една от най-популярните песни в българското кино), „ Адио, Рио ”, „ Индиански игри ”, „ Вампири Таласъми ”, „ Дунав мост ” (с песента „ Моят свят ”), „ Най-важните неща ” (с песента „ Обичам те вечно ”) и други

„ Много желаех да пиша кино музика. Беше ми забавно и имах чувството, че се оправям. Тогава Иван Андонов, с който бяхме близки, правеше своите филми. Гледах в профил и доста ми се искаше и аз да напиша музика за някой негов филм. Никога обаче не се осмелих да му загатна това. Но ориста явно си е знаела работата и един ден той ми сподели: „ Абе знаеш ли, ще върша филм за 60-те години, за битълсовото време. Ще се споделя „ Вчера ”. Ще ми се ти да напишеш музиката. ” Вътрешно напряко се взривих от наслада и по този начин започнаха нещата “, спомня си за времето на първата си кино ария „ Клетва “ Кирил Маричков, а тя се трансформира в емблема на едно време, което помнят генерации и влиза в историята на златните български шлагери.

През 1992 година Кирил Маричков дружно с Константин Марков (басист на група „ Тангра ”) основават рок радио „ Тангра ”. Незабравими ще останат концертите в Летния спектакъл, с които се постави началото на двата Рок Филм Фест-а от 1993 и 1994 година, проведени от радиото.

През 90-те години на XX век наред с десетки представители на българската просвета рок звездата се включва в придвижването на демократичната съпротива. Избран е за депутат в 7-ото Велико Народно заседание. Тогава написва и песента „ Аз съм просто човек ”.

От 2013 година Маричков е член на супергрупата „ Фондацията ”.

През 2017 година „ Щурците “ честват своята 50-годишнина с концерт в Арена Армеец. Гост-музиканти са Иван Лечев и Славчо Николов, а подгряващи групи са БТР, Д2, Тангра и Фондацията. И тогава това не е просто концерт, а паметен театър - магическа композиция от неповторимата музика на „ Щурците “ с постоянно настоящите послания на песните им, динамичност и прочувствен заряд. „ Две следи ”, „ Среща “, „ Рок в минало време ”, „ Вкусът на времето ”, „ ХХ век “, „ Конникът ”, „ Клетва ”, „ Вълшебен цвят ”, „ Мускетарски марш ” са единствено част от златните шлагери на групата, които знаят и помнят към този момент няколко генерации меломани.

Награда на София за повсеместен принос в международното киноизкуство e взаимна самодейност на Столичната община и Международния кино фестивал София Филм Фест. Тя се връчва за първи път през 2005 година от кмета на София, под чийто патронаж се организира фестивалът. Оттогава до през днешния ден 52 персони от българското и международното кино бяха удостоени с тази влиятелна премия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР