Награда Търнър: Произведенията на четиримата финалисти ще бъдат показани в Ийстбърн

...
През своите почти 40 години наградата Търнър си спечели мястото
Коментари Харесай

През своите почти 40 години наградата Търнър си спечели мястото на един от най-престижните конкурси за изкуство във Великобритания и макар че е концептуална - и на моменти абстрактна - изглежда, че всички художници коментират социалните и политически въпроси, които определят културата ни днес.

„Burden of Proof“ на Барбара Уокър представя широкомащабни монохромни портрети на хора, засегнати от скандала Windrush, където хиляди британски граждани , предимно от Карибите, бяха неправомерно задържани, депортирани или заплашени от депортиране, въпреки че имат правото да живеят в Обединеното кралство.

Гислейн Лунг разглежда стойността на труда и това да си майка, докато се опитва да работи като художник чрез бебефон, излъчващ се от магазина на галерията, воден фонтан, промишлени вентилационни тръби от холандски бар заедно с асортимент от миниатюрни прахосмукачки, перални и къщички за играчки подред.

Рори Pilgrim създава метафоричен „сал“, представящ колективна грижа в рамките на общността чрез видео, направено от седем песни, разказани от жители на Barking и Dagenham в сътрудничество с Green Shoes Arts, лондонска организация, предлагаща възможности на млади хора и възрастни в неравностойно положение и уязвими.< /p>

Джеси Дарлинг изследва националността, границите и границите чрез изкривена пешеходна ограда, бетонни стълбове, покрити с бодлива тел и дантела.

В центъра на пространството стои майски стълб, направен от опасна лента, увита около от художника, техници и служители на галерията, танцуващи около нея.

Изображение: Инсталация на Джеси Дарлинг Изображение: Инсталация на Ghislaine Leung Изображение: Инсталация на Рори Пилгрим

Говорейки на изложбата Ноел Колинс, кураторът на наградата Търнър за 2023 г., каза краткият списък от художниците коментират своята индустрия толкова, колкото и по-широки социални въпроси.

„Те реагират може би на политическия климат, също на околната среда или темите, за които говорим всеки ден и които виждаме в новините", каза тя.

"И можем да прочетем това и в техните творби в тази изложба. Това е нещо като моментна снимка на случващото се в британското съвременно изкуство."

Прочетете повече:
Номинираните за наградата Търнър 2019 си поделят наградата
Изложбата на Банкси ще се проведе в Глазгоу

За Джо Хил, директор на галерия Towner, краткият списък с художници призовава за промяна.

„Мисля, че това означава, че в нашите общности има много хора, които са недостатъчно представени – не се говори за тях ...", каза той.

"Мисля, че и четирите подчертават някои от структурните неравенства, които всички изпитваме в обществото.

"И има реални примери за съвместна работа с различни групи, за да извадите някои от историите, които доста често са скрити."

Изображение: Джо Хил, главен изпълнителен директор на Towner Eastbourne

И така, какво мислят местните за всичко това?

55-годишната Мишел каза: „Това е страхотно нещо за общността и за Ийстбърн наистина – поставя ни на картата.“

Питър Хамър, 75, каза: „Определено е мисля, че не е приоритет за хората в града... Мисля, че има много неща, за които можете да похарчите парите, от които широката общественост ще се възползва."

Междувременно 67-годишният Роджър Тейлър каза: „Това не е типично за Ийстбърн, но съм сигурен, че ще насърчи дебат и ще накара хората да мислят... както всяка година наградата „Търнър“ кара хората да мислят.“

Победителят в наградата „Търнър“ за 2023 г. ще ще бъде обявен на 5 декември, като подгласниците все още ще събират по £10 000.

Засега конкурсът за изкуства намира неочакван дом в крайбрежния град Ийстбърн, изнасяйки политиката на крайбрежната улица.

p>

Наградата Turner се провежда в Towner Eastbourne от 28 септември 2023 г. до 14 април 2024 г.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР