Нагорни Карабах ще престане да съществува от 1 януари следващата

...
Нагорни Карабах ще престане да съществува от 1 януари следващата
Коментари Харесай

Нагорни Карабах престава да съществува от 1 януари 2024 г.

Нагорни Карабах ще престане да съществува от 1 януари идната година, според декрет, подписан през днешния ден от титулярния му началник Самвел Шахраманян.

„ Арменското население на Карабахския район би трябвало да прегледа изискванията за реинтеграция, препоръчани от Азербайджан, и независимо да вземе решение по отношение на опцията за оставане “, се споделя в документа, оповестен от портала 24news.am.

" Да се разхлабен всички държавни институции и организации на тяхно послушание преди 1 януари 2024 година Република Нагорни Карабах (Арцах) престава да съществува ", се споделя в него.

" След влизането в действие на този декрет популацията на Нагорни Карабах, в това число и намиращите се отвън републиката, следва да прегледа изискванията за реинтеграция, показани от Република Азербайджан, с цел да вземе без значение и самостоятелно решение по отношение на опцията за оставане (завръщане) в Нагорни Карабах в бъдеще ", се споделя в указа.

Отношенията сред Азербайджан и Армения са напрегнати от 1991 година насам, когато арменските военни окупират Нагорни Карабах - територия, интернационално приета като част от Азербайджан, и седем прилежащи области.

Така наречената " Република Нагорни Карабах " е провъзгласена през 1991 година, само че не е приета от нито една страна - членка на Организация на обединените нации.

През есента на 2020 година Азербайджан освободи няколко града, села и обитаеми места в Карабах от арменска окупация по време на 44-дневни конфликти. Войната завърши с преустановяване на огъня с посредничеството на Русия.

Миналата седмица, след провокациите от страна на арменските сили в Карабах, Азербайджан съобщи, че е почнал " антитерористични " действия за съблюдаване на тристранния кротичък пакт. След 24 часа беше реализирано преустановяване на огъня, като Азербайджан беше считан за победител.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателят на Армения Никол Пашинян би трябвало да се срещнат на 5 октомври в испанския град Гранада, с цел да обсъдят подписването на кротичък контракт сред двете страни. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР