Нагорни Карабах: Азербайджан арестува бивш лидер на Карабах на границата

...
Азербайджан арестува бивш лидер на Нагорни Карабах, докато се опитваше
Коментари Харесай

Азербайджан арестува бивш лидер на Нагорни Карабах, докато се опитваше да напусне анклава за Армения, твърдят официални лица.

Рубен Варданян, бизнесмен, който оглавяваше сепаратисткото правителство от ноември 2022 г. до февруари, беше сред хилядите, които се опитваха да напуснат.

Общо 47 115 етнически арменци вече са избягали от Нагорни Карабах, който беше превзет от Азербайджан миналата седмица.

Съпругата на г-н Варданян призова за подкрепа, за да се гарантира безопасното му освобождаване.

"Рубен стоеше с народа на Арсах по време на 10-месечната блокада и страдаше с тях в борбата им за оцеляване," каза Вероника Зонабенд.

Граничната служба на Азербайджан каза, че той е бил отведен в столицата Баку и предаден на други държавни агенции.

Докато пресичаха границата във вторник, хиляди етнически арменци бяха подложени на строги проверки от азербайджанския граничен контрол.

Азербайджанските власти твърдят, че издирват заподозрени във "военни престъпления", а един правителствен източник каза на агенция Франс Прес, че страната възнамерява да приложи "амнистия на арменски бойци, сложили оръжие в Карабах".

"Но онези, които са извършили военни престъпления по време на войните в Карабах, трябва да ни бъдат предадени", казаха те.

"Бомбардираха навсякъде": оцелели повторно преброяване на атаката в Карабах Обяснено: Конфликтът в Нагорни Карабах

Нагорни Карабах е признат за част от Азербайджан и е бил контролиран от етнически арменци в продължение на три десетилетия.

Страховете от ново насилие се появиха, когато Азербайджан осъществи ефективна блокада на жизненоважен път към анклава през декември 2022 г.

На 20 септември, прекратяването на огъня сложи край на 24-часови боеве. Азербайджан и властите в Карабах започнаха разговори за интегрирането на анклава в Азербайджан.

Но много от 120 000-те етнически арменци в региона се опасяват, че нямат бъдеще в Нагорно- Карабах. Премиерът на Армения каза, че в региона е започнало „етническо прочистване“.

Властите в Карабах казаха, че най-малко 200 души са загинали в боевете миналата седмица, докато Азербайджан заяви в сряда че 192-ма нейни войници са били убити.

Задръствания са оформили пътя от Карабах към Армения от дни и екип на BBC видя семейства, натъпкани в коли, ботуши препълнени и багажници на покрива, отрупани с вещи.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР