Наглостта на мобилните оператори спрямо всички нас продължава. И това

...
Наглостта на мобилните оператори спрямо всички нас продължава. И това
Коментари Харесай

Нинова към депутатите: Да подпишем 240 молби за иск срещу мобилните оператори

Наглостта на мобилните оператори по отношение на всички нас продължава. И това е по този начин, тъй като няма страна. Защото те се усещат безнаказани. Защото институциите са блокирани и не взимат съответните ограничения, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя напомни, че първият опит да бъдат повишавани цените с растежа на инфлацията беше изработен през 2022 година в предходното държавно управление ”Петков ”, предава Българска телеграфна агенция.

„ Тогава спряхме нарастването с две години, и то обратно. Като тогавашният ръководител на КЗП и аз като министър издадохме заповеди, те бяха обжалвани от мобилните оператори в съда и на две инстанции съдът удостовери нашата справедливост, и спря това нарастване. Разказвам ви го, с цел да илюстрирам, че когато искаш да решиш един проблем – можеш. Ако искаш – намираш метод. Ако не искаш – намираш опрощение. Сега още веднъж се повтаря тази история с увеличението на цените.

Поставихме за пръв път въпроса на министър-председателя Денков преди месец и повече, тук от трибуната на Народно събрание. Отговорът му беше, че това са разпоредбите на пазарната стопанска система. Но, това не е пазарна стопанска система, това е корист с олигополно състояние, изкривена пазарна стопанска система. Това е напън към клиентите и закрепостяването им без никаква отбрана от страна на страната на техните потребителски права. Това никога не е обективна пазарна стопанска система, тъй като същите и други оператори в европейски страни нямат такива клаузи в договорите си. Защо там може по един метод, а в европейска България – не може? “, сподели тя в декларация от името на ПГ на Българска социалистическа партия.

Според нея Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), законният орган, който би трябвало да се оправи с този проблем, не работи.

„ Тя е блокирана. Защото два отчета, направени от Комисията, ръководителят отхвърля да ги разисква в груповия орган. Пред икономическата комисия в Народно събрание и подкомисията за потребителите този безочлив човек декларира, че би трябвало да се поддържа мек метод към мобилните оператори, двамата му заместници – в комисия и в Народното събрание, декларират, че нищо не знаят от това, което ръководителят им приказва. А те тримата би трябвало да вземат решение, те оспорват неговите дейности. И си представете в какво положение е КЗП: готови отчети за мобилните оператори не потеглят, управлението не знае какво вършат, баш ръководителят желае да се схванат с мобилните оператори. Тук, може би, ще се сетите за какво загатвам за някакви други взаимоотношения, отвън законовите.

Това е отговорност на министър-председателя. Комисията за отбрана на потребителите сега е изпразнена от наличие. Служебният кабинет нелегално уволни предходния законен състав. Те водят каузи, служебният кабинет назначи този състав, този министър-председател не желае и не може да го уволни. Не знам за какво. Да се върне предходният законен състав, който работеше безусловно отговорно и може да се оправи с този проблем, тъй като към този момент го е правил. Премиерът бездейства през това време и не назначава нова комисия. Хората са изоставени без отбрана против мощните на деня и са принудени в действителност да се усещат закрепостени: да заплащат неустойки, в случай че се откажат от контракта, да подписват неравноправна уговорка, че ще им се подвига всяка година с инфлацията таксата. Която съдът в Пловдив преди две седмици разгласи за неравноправна! Съдът! Т.е. има учредения за това “, уточни Нинова.

Според нея решението е незабавна промяна на Комисията за отбрана на потребителите. Освен това би трябвало да се сезира Комисия за защита на конкуренцията – органът, който може да се произнесе дали има олигополно състояние и корист с неравноправни клаузи по отношение на българските жители.

„ Призовавам депутатите – всички да подадете по една молба за групов иск, в случай че смятате, че мобилните оператори нарушават правата ни. Много алегорично ще връча по една такава на ръководителя на Народното събрание, на министър-председателя, а на вас - ще пуснем в пощенските кутии. Пуснете по една такава молба, в случай че в действителност сте толкоз твърди, колкото на думи, че би трябвало да се оправим с тези монополи и тези колоси, които тормозят българския народ. Ние ще ви ги пуснем в кутиите, по-късно ще чакаме да ни ги върнете и ще забележим какъв ще е резултатът - кой в действителност желае да се бори с това събитие в отбрана на българските жители и кой в отбрана на лобистки ползи. Но, представете си резултата, сътрудници - 240 депутати подадоха групов иск против мобилните оператори! Само този сигнал вижте по какъв начин ще звучи. Ако в действителност сте уверени, че по този начин би трябвало “, прикани тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР