Нагласите, които не са се променили, се манифестират през такова

...
Нагласите, които не са се променили, се манифестират през такова
Коментари Харесай

Ива Бонева: Промени се средата, но не и нагласата към отглежданите в домове деца

Нагласите, които не са се трансформирали, се манифестират през такова държание, без значение дали в огромен дом, или в дребна, по-фотогенична къща. Самите настройки на хората, това недоумение не са се трансформирали. Това разяснява в предаването " Преди всички " Ива Бонева от Център за приобщаващо обучение, откакто няколко неправителствени организации молиха казусът с насилието в Дом " Хризантема " в Габрово да не завършва с уволнението на директорката.

Все още, тъй като ние се занимаваме с обучение на доста места, децата с увреждания се броят и даже се назовават необучаеми. Отдавна науката е потвърдила, че няма такива деца и няма такива хора. И това недоумение какви са тези деца, какво може да се направи за тях, по какъв начин може да им се помогне, води до това, че те просто се третират като движимости. Да, в този момент в едни по-красиви, по-фотогенични къщички. Всъщност отговорността се трансферира и се размива и не е ясно кой дава отговор за благоденствието на тези деца, съобщи Ива Бонева.На редовно равнище общините са тези, които са най-близо до тези деца, само че тази отговорност не им е дейно трансферирана, а те не са я поели, акцентира Ива Бонева. За деинституционализация приказваме от 2000-а година, напомни тя:
Самото изграждане на тези къщички съгласно мен беше резултат на някакви финансови ползи, тъй като във всеки град има задоволително празни жилища и къщи, в които можеха да се настанят децата след ремонт или закупуването им от общината. 

В коментара си след проблема с насилието в Дом „ Хризантема “ в Габрово Ива Бонева означи:

Имаме проблем с персоналната отговорност в доста институции - и в учебно заведение в това число. Насилието над дете е неприемливо. Точка. Когато станем очевидец, неотложно би трябвало да кажем за него, неотложно. И тук към този момент стартират едни разсъждения: няма ли да стане по-лошо, няма ли да ни повярват, няма ли това да се отрази зле на детето. Ами, не. Дори и да има подобен риск, въпрос на отговорност е, първо, да си свършим работата, колкото и това да е мъчно. И да, средата от време на време е доста корупционна, доста прогнила, само че дали аз ще си правя работата, зависи от мен.

Неправителственият бранш упорства за разбор на обстановката в домовете за развъждане на деца, лишени от наставнически грижи, в който да се подчертава и върху механизма за асортимент на чиновниците там, стана ясно още от изявлението:

Има задоволително процедури и механизми за сортиране на хора, задоволително изявленията, които персонално ние сме превеждали на български - въпросници за назначение, които осветляват трендовете към принуждение.  

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР