Наесен творческият сезон за театрите у нас може да започне

...
Наесен творческият сезон за театрите у нас може да започне
Коментари Харесай

Готви се стачка в театрите заради пари и ковид мерки

Наесен креативният сезон за театрите у нас може да стартира със стачка поради недофинансирането в бранша. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " ръководителят на Съюза на българските актьори Христо Мутафчиев. Според него, с изключение на при театъра, недофинансиране има и в други браншове, а какви ще бъдат протестните акции е въпрос на персонална креативна креативност.

Христо Мутафчиев разкритикува остро управлението на Министерство на културата и разгласи, че липсва разговор и воля за разрешаване на насъбраните проблеми.

" Диалогът сред Съюза на българските актьори и Министерство на културата боксува и то не е единствено с артистите, а с всички хора на изкуството. Освен че затлачиха държавния бранш " Сценични изкуства " като финансиране, затлачиха и бранша на свободните създатели, тъй като Фонд " Култура " бави доста отговорите си за финансирането на планове и се стига до там, че остават дни до събитието, а създателят не знае ще получи ли финансиране или не. ", сподели Мутафчиев.

Като образец Христо Мутафчиев посочи, че към момента няма указател на свободните създатели - желание, декларирано още от времето на Боил Банов. Според него подобен указател се прави за 2 месеца.

Председателят на Съюза на българските актьори предвижда, че в случай че бъде изпълнен третият мандат, сегашният министър на културата Атанас Атанасов няма да резервира поста си.

" Нищо не схваща, бе! Не се и научи! Той не пожела да се научи, с цел да разбере какъв е казусът. Не пожела да вложи мисъл и да разбере, само че това е проблем на цялото държавно управление. Ако аз бях министър-председател, първото нещо, което щях да направя, е първите две седмици да се срещна с всички сектори на тази страна, с цел да схвана какво вършат и да диря решение на проблемите им. Те не се срещнаха с безусловно никой и по тази причина разумно си отиват ", сподели той.

Христо Мутафчиев разгласи още, че в случай че се стигне до налагането на нови ограничавания против коронавирус в театрите, е доста допустимо да има протест от страна на театралите.

" Знам, че огромна част от сътрудниците ми са изрично настроени да бойкотират сходно решение. Много от тях видяха, че ковида отслабва, започнаха още веднъж да играят представления, видяха цялостни зали още веднъж...айде да им забележим по какъв начин ще излезем отново пред празни зали и хора с маски. На никой не му се ще! ", сподели той.

Мутафчиев добави, че води диалози за взаимни дейности с ръководителя на ресторантьорския отрасъл Ричард Алибегов.

" Ти решаваш по какъв начин да се пазиш, с цел да се опазиш в действителност. Няма да се събираш тук-там с доста хора, ще се опазиш. Ако тръгнеш да правиш фурори и да се държиш като оня малоумник, който умъртви две деца на булеварда, нито ще опазиш себе си, нито обществото. Аз държа да вардя обществото и себе си. ", посочи той.

Все отново посочи, че в случай че се възобнови разговора сред бранша на театралните изкуства и страната, са подготвени на взаимни отстъпки.

" Никой не е по-силен от страната и когато страната постави на масата ограничения, които да подкрепят бранша, а не да го унищожават, както е сега, тогава ние ще създадем своите дейности и нужните взаимни отстъпки в името на обществото. Но всичко е въпрос на разговор. Когато няма разговор, споделяме " На! ", съобщи Христо Мутафчиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР