Наемниците от групата Вагнер изглеждаха готови да се сблъскат с

...
Наемниците от групата Вагнер изглеждаха готови да се сблъскат с
Коментари Харесай

Лукашенко спаси Путин от военния преврат, но сега… го унижава

Наемниците от групата Вагнер изглеждаха подготвени да се сблъскат с съветски бойци, защитаващи Москва от неочакван въоръжен протест през уикенда. Преговорите с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко стопираха евентуалното клане в столицата.

Лукашенко, второкласен деспот и непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин, от този момент се възползва от опцията да се похвали по какъв начин е избавил Москва от протеста – „ унижавайки “ съветския водач, че не е могъл да направи това самичък, споделят военни специалисти.

След като бойците на Вагнер превзеха южния град Ростов на Дон рано в събота, те продължиха на север към Москва, до момента в който градът се приготвяше да се пази. До този миг от „ Вагнер “ към този момент бяха свалили няколко съветски военни самолета. Но когато бойците му се приближиха към съветската столица, Евгений Пригожин, създателят на наемническата организация, анулира въстанието, което стартира по-малко от ден по-рано, с помощта на подписана договорка с Кремъл, съгласно която той щеше да продължи да живее, но… в Беларус.

Преговорите бяха с посредничеството на Лукашенко, който даде обстоен,  само че на моменти неразбираем, роман за обособените диалози, които е имал с Путин и Пригожин по време на гала във вторник в Минск.

По думите на Лукашенко, Путин му се е обадил в събота и е подчертал, че не е съумял да се свърже с Пригожин, който дал отговор неотложно, когато Лукашенко му се обадил по-късно същата заран

Двамата провели няколко кръга диалози.

Според разказът на Лукашенко, чийто превод беше възложен от държавната осведомителна организация БелТА, първичният диалог на Пригожин с беларуския президент е бил изпълнен с хули, само че е дал резултати. По-късно Лукашенко сподели, че е инструктирал медиите и прессекретаря си „ да не вършат воин от мен “ за изстудяване на обстановката.

В един миг Лукашенко разгласи, че даже е убедил Путин да не убие Пригожин

Разказът на Лукашенко допуска, че беларуският водач „ сполучливо е посредничил при рецесия в близкия кръг на Путин, до момента в който Путин не е съумял да направи това “, пишат специалисти от Института за проучване на войната (ISW), основан във Вашингтон мозъчен концерн, представен от Insider. Намесата на Лукашенко евентуално е опит да покаже на Кремъл, че той може да „ работи сполучливо и без значение в границите на съветската политика “, прибавят специалистите.

„ Хвалбите на Лукашенко със способността му да манипулира властови брокери в най-близкото обграждане на Путин са унизителни за Путин, без значение дали е правилно или не “, се отбелязва в оценката. „ Фактът, че Путин не оспори представянето на събитията от Лукашенко и в действителност обществено благодари на Лукашенко, е още по-унизителен.

Наистина, по-рано тази седмица Путин се обърна към нацията и сподели, че е признателен на Лукашенко за помощта да се постави завършек на безредния и временен протест, който съгласно западни чиновници акцентира съществени пукнатини измежду военното управление на Русия и подкопава престижа на Кремъл.

Ролята на Беларус, която поддържа войната на Москва в Украйна и постоянно се възприема като съветска марионетна страна, не завърши единствено с договарянията за завършек на протеста. Путин сподели в речта си, че бойците на „ Вагнер “ могат да изоставен страната и да отидат в Беларус, с цел да бъдат с Пригожин, да се върнат към цивилния живот в Русия или да подпишат контракти с министерството на защитата.

Не е ясно тъкмо какъв брой наемници са решили да избягат в Беларус, само че някои медийни отчети допускат, че се построяват лагери за изгнаните бойци

Украинският президент Володимир Зеленски сподели във вторник, че не има вяра, че бойците на „ Вагнер “, които се реалокираха в Беларус, са опасност, тъй като им липсват обилни сили.

Попитан по време на брифинг във вторник дали наличието на „ Вагнер “ в Беларус съставлява някакво безпокойствие за сигурността за идната среща на върха на НАТО в прилежаща Литва, прессекретарят на Пентагона  военачалник Пат Райдър сподели, че Съединени американски щати не са видели „ на този стадий никакви индикации за какъвто и да е тип спомагателна военна активност “, която „ съставлява опасност “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР