Наемници на руската частна военна компани (ЧВК) Вагнер вече воюват

...
Наемници на руската частна военна компани (ЧВК) Вагнер вече воюват
Коментари Харесай

"Блумбърг": Руската частна армия "Вагнер" се сражава за Хафтар в Либия

Наемници на съветската частна военна компани (ЧВК) " Вагнер " към този момент водят война в Либия на страната на маршал Халифа Хафтар, сражаващ се против приетото от Организация на обединените нации държавно управление на страната.

Това оповестява организация " Блумбърг ", като се базира на осведомени източници, измежду които представители на Либия и западни страни.

Около 100 съветски наемници са пристигнали в Либия при започване на месеца, с цел да се включат в настъплението на Либийската национална войска. Пристигането им е съвпаднало с нов, по-интензивен стадий в акцията с въздушни удари против столицата Триполи. Един от командирите е удостоверил на организацията, че руснаци вземат участие в сражения в Либия и някои са починали при конфликти.

Събеседник на " Блумбърг ", непосредствен до съветското държавно управление, споделя, че Москва се е дистанцирала от интернационално приетото държавно управление и разчита, че Хафтар ще получи предимство в битката за либийската столица.

Къде другаде се счита, че работи " Вагнер "

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков споделя, че няма информация в Либия да има съветски наемници.

Британският в. " Телеграф " писа през март, че в Либия са пристигнали стотици наемници в поддръжка на Хафтар. Източник в Лондон твърди, че съветските наемници там са " съвсем взаимнозаменяеми с ГРУ ", имайки поради остарялото редуциране на съветското военно разузнаване, и че се занимават главно с обезпечаване на сигурност за съветския флот на две пристанища. Либийски представители опровергаха тази информация.

Освен Русия измежду страните, залагащи мощно на Хафтар, е и Турция, а Франция е упреквана от либийското държавно управление, че се застъпва за него. Неговата Либийска национална войска стартира атака към Триполи при започване на април, само че срещна компликации.

Сред страните, в които има информация за настоящи сили на ЧВК " Вагнер ", са Сирия и Централноафриканската република, където бяха убити съветски публицисти, разследвали активността ѝ. За бойци на компанията в Либия се приказва и отпреди обявата на " Телеграф ". Медийни изявления до момента са свързвали компанията с ресторантьора Евгений Пригожин, само че той отхвърля.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР