Наемите в западните и южните области на Турция нарастват рязко,

...
Наемите в западните и южните области на Турция нарастват рязко,
Коментари Харесай

Рязък скок на наемите в западните и южните области на Турция

Наемите в западните и южните области на Турция нарастват внезапно, откакто оживели от земетресенията предходната седмица стартират да се откриват в по-безопасни елементи на страната, написа онлайн изданието Middleeasteye.net.

Представител на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) оповестява, че минимум 1,5 млн. жители са напуснали опустошените провинции Хатай, Адъяман и Малатия след земетресенията на 6 февруари.

Жертвите на трусовете в Турция и Сирия са близо 42 хиляди, а турските управляващи оповестяват, че минимум 36 187 души са починали в Турция.

При земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер бяха изцяло разрушени десетки хиляди здания, а други станаха необитаеми. Президентът Реджеп Ердоган назова случилото се „ бедствието на века “.

Хюсеин Орхан, оживял от Газиантеп, чийто дом е потърпевш доста, показва, че се е опитвал да откри ново жилище в столицата Анкара, само че наемите били прекомерно високи.

„ Опортюнистите удвояват цените на наемите. Посетихме пет разнообразни здания и всички бяха завишили астрономически цените “, добавя той.

Редица брокери на недвижими парцели удостоверяват, че цените са нарастнали по отношение на равнищата им преди няколко седмици. Хакам Акчам, ръководител на Камарата на брокерите на недвижими парцели в Анкара, споделя, че цените са се нараснали с сред 25% и 27%.

Представител на главната опозиционна Народнорепубликанска партия оповестява, че цените на наемите на жилища в южния пристанищен град Мерсин са нарастнали с до 100%.

„ Броят на хората, които желаят да извлекат облага, набъбна внезапно в град Мерсин. Жилища, които се отдаваха чартърен за 5000 турски лири (265 долара), в този момент се оферират за 10 хиляди турски лири (530 долара) “, споделя Али Махир Басарир.

Акчам упорства министерството на търговията да ревизира повишението на цените в западните градове.

Омер Кобанер, ръководител на Камарата на брокерите на недвижими парцели в Испарта, разяснява, че растежите на цените са лимитирани до обособени притежатели на жилища в града.

„ Практиката не е широкоразпространена, можем да приказваме единствено за изключения. Отчитаме нарастване на обявите за наеми с 25% и предупредихме притежателите на парцели да не се възползват от оживелите “, добавя Кобанер.

Тулай Сер, жителка на град Ерзинджан, споделя, че няма дефицит на жилища в градовете отвън зоната на бедствието. „ Не желая и не чакам нищо от страната. Искам единствено благосклонност от притежателите на парцели “, отбелязва тя.

Кансел Тургут Язъчъ, общоприет управител на организацията за недвижими парцели Eva, разяснява, че управляващите би трябвало да подсигуряват, че празните жилища ще бъдат отдадени чартърен на оживели при земетресението.

В същото време юристът, профилиран в недвижимите парцели, Бахри Годеоглу отбелязва, че на притежателите на парцели, които усилват наемите, не може да бъде наложена глоба съгласно в този момент настоящите закони.

Той добавя, че регулациите пазят притежателя на парцела до подписването на контракт за наем от страните.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР