Наемите в София пълзят нагоре, особено в по-престижните квартали и

...
Наемите в София пълзят нагоре, особено в по-престижните квартали и
Коментари Харесай

„София – мой малък Лондон“: Наемът на двустаен скочи на 1000 лева

Наемите в София пълзят нагоре, изключително в по-престижните квартали и регионите с екстри като метро, паркоместа и други екстри. Цифрите са в доста необятен диапазон, като мъчно може да се улови междинния размер. Експерти обаче настояват, че приблизителният общ скок е към 20 %.

Наемите на двустайните жилища вървят сред 250 и над 500 евро, до момента в който тристайните стават все по-скъпи – най-ниската сума е 350 евро, а таванът може да отиде и над 2000 евро, осведомят брокери по недвижимости. Собствениците на гарсониери пък към този момент не отдават чартърен за по-малко от 550-600 лв., до момента в който единствено преди няколко месеца сходна договорка можеше да се включи и за под 500 лв..

Най-скъпо коства наемането на жилище в идеалания център на столицата, „ Иван Вазов ”, „ Стрелбище ”, „ Изток ” и южните квартали като „ Борово ” и „ Манастирски ливади ”. По-скромните, където и цената на жилищата е по-ниска, като „ Люлин ”, „ Обеля ”, „ Надежда ” може да се откри и нещо по-евтино.

Собствениците на жилища в тези региони обаче злоупотребяват и надуват цените поради метрото и инфраструктурата.

В центъра на столицата наемът за 3-стаен парцел с атрактивна локация и спомагателни екстри, като паркомясто и ново обзавеждане, всекидневно надвишава 1200 евро на месец. Ако пък жилището е прясно ремонтирано и обзаведено с качествени мебели и техника, цената скача с още 200 евро.

Наемът на двустаен апартамент в столичния квартал Манастирски ливади е към 450 евро, а междинната цена на парцел от 70-80 квадрата е 150 хиляди евро, осведомят брокери. В „ Стрелбище ” и „ Иван Вазов ” цените са още по-високи.

Най-скъпите обзаведени жилища в положителни региони се наемат най-вече от чужденци, които са склонни да дадат повече пари, с цел да имат комфорта да живеят на положително място, с всички улеснения. Те са и най-платежоспособните клиенти, които в последна сметка са подготвени да отделят повече, стига парцелът да дава отговор на техните условия. Тъкмо чужденци, работещи в огромни компании, наемат просторни жилища, или от време на време първокласни къщи чартърен, за които са подготвени да броят по няколко хиляди лв..

Заради скъпотията, младежите с ниски заплати, прииждащи през предишните десетилетия в столицата, последователно понижава, настояват брокерите. Това идва от невъзможността да се наеме на ниска цена жилище. Студентите пък гледат да влизат на лекции онлайн от родните си градове, ако не съумеят да се доредят до общежитие. Евентуално по-приемлив вид за сходен вид клиенти е да се настанят в 1 стая в жилище с наемодател, което е към този момент съвсем старомоден вид.

Що се отнася до алтернативата живот чартърен или личен парцел, отговорът не е еднопосочен. Това зависи от непрекъснатия приход, времето за което е необходим парцелът при положение, че наемателят има краткосрочна потребност от жилище в даден град, сменя за малко мястото, или пък няма желание да се устрои в града. В случаите, в които даден консуматор няма високи или непрекъснати приходи, липсват спестявания, надали за него ще е уместно да купи апартамент, който ще се наложи да изплаща 30 години, и то с високи вноски. Тогава е по-добре да наеме относително непретенциозен парцел.

За хора, които в този момент приключват образованието си и вършат проекти за работа в чужбина, покупката на парцел, който да изплащат с години, въобще не е вид, защото средствата ще са им нужни за другата страна, където наемите при всички случаи ще са много по-високи.

Добро решение за пазаруване на личен парцел е за хора, които се откриват за непрекъснато, нямат желание да се местят и имат непрекъснати приходи над междинните.

За хората, които считат да сменят кварталите, за сменящите работно място и квартал пазаруването на личен парцел е задоволително решение, стига да имат опция, тъй като при промяна на региона, жилището постоянно може да се продаде. Трябва обаче да се има поради че към 5 000 евро може да ви отидат единствено по договорката и наемането на брокер.

Финансисти дефинират правилото, че при пазаруването на апартамент човек би трябвало да има най-малко 20% спестени средства за самоучастие, т. е. сред 20 и 30 хиляди евро. При ипотечен заем за 20 години и рента от 2,6% месечните вноски ще бъдат 599 евро.

Ако обаче сте решили да си купите апартамент без спестени пари и разчитате напълно на заем, в този интервал на високи цени и инфлация, това може да се окаже не толкоз положително решение. Ако не сте и в положение да изплащате ипотека, то тогава по-добре вземете жилище чартърен.

Проблемът е, че при дълготраен висок наем, се получава следният парадокс – за 20-ина години, ще платите няколко десетки хиляди евро, което въпреки всичко е по-малко, в сравнение с в случай че купувате парцел. Но пък след тези две десетилетия отново няма да имате личен дом и още веднъж ще би трябвало да плащате наем. В последна сметка двата разновидността би трябвало да бъдат добре осмислени, с цел да се вземе уравновесено решение, защото всеки проблем е характерен.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР