Наемите в големите германски градове като Мюнхен, Франкфурт и Хамбург

...
Наемите в големите германски градове като Мюнхен, Франкфурт и Хамбург
Коментари Харесай

В Германия не достигат жилища, а наемите растат неудържимо

Наемите в огромните немски градове като Мюнхен, Франкфурт и Хамбург порастват неудържимо. Много хора изпитват компликация да си намерят жилище. Колко се заплаща за наем и има ли задоволително жилища за всички?

По данни на Федералната статистическа работа, към 31 декември 2017 година в Германия е имало общо към 42 млн. жилища - от които 33 млн. в западните провинции и 9 млн. в източните. Според тези данни, представени от " Митерцайтунг " (Mieterzeitung) - печатен орган на Съюза на наемателите в Германия, на 1000 немски поданици се падат 507 жилища. Към 2000 година страната е разполагала с 38 млн. жилища: 30,5 млн. в Западна Германия и 7,5 млн. - в Източна.

Близо 48% от германците живеят чартърен, а в България близо 80% имат личен дом
 Снимка 401719
Не се строят задоволително нови жилища

Сегашният жилищен фонд се оказва непълен, с цел да покрие потребностите на наличните към края на 2017 година 41,5 млн. семейства в Германия. Особено в градовете и най-гъсто обитаемоте райони на страната търсенето на жилища е по-голямо от предлагането. Затова пък в някои селски райони има пустеещи жилища. Според специалистите, в Германия има дефицит от близо един милион жилища.

Една от аргументите за това е, че от много години насам се строят незадоволително нови жилища. През 2017 година са издигнати общо 284 816 жилища. Съюзът на немските наематели обаче е пресметнал, че годишно би трябвало да се строят по към 400 000 нови жилища, с цел да бъдат задоволени всички потребности.

Недостиг на обществени жилища

Броят на обществените жилища понижава от години насам. През 2000 година разполагаем са били близо 2,6 млн. жилища за обществено слаби, а в този момент - едвам 1,1 млн. През 2017 година са били отпуснати средства за градежа на 26 321 жилища за обществено слаби. Нивото на наемите в тях е по-ниско от това на свободния пазар, тъй като се субсидира. За да бъдат задоволени потребностите обаче би трябвало да се построяват доста повече сходни жилища - минимум 80 000 на година.

Наемите не престават да порастват

През 2017 година междинният наем в Хамбург е възлизал на 6,72 евро за квадратен метър жилищна повърхност. Това обаче е така наречен леден наем, който не включва разноските за отопление, комуналните такси и всички останали режийни разходи. В селските райони, както и в доста от източногерманските провинции междинният наем за квадратен метър е по-нисък.
 Къде в Германия има работа и преференциални наеми?
Къде в Германия има работа и преференциални наеми?

Поради икономическия напредък в доста немски градове броят на незаетите работни места пораства, а наемите за жилища остават относително ниски

В огромните немски градове обаче равнището на наемите е доста по-високо. В Мюнхен да вземем за пример за квадратен метър се заплащат по приблизително по 10,22 евро, в Щутгарт - 9,92 евро, а в Кьолн - 8,43 евро. Доста по-солени са наемите по новосключени контракти. В Мюнхен те в това време доближават до 16,45 евро на квадратен метър, в Щутгарт - 12,04 евро, във Франкфурт на Майн - 11,67 евро, в Хамбург - 10,43 евро, в Кьолн - 9,87 евро - без режийните разходи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР