Наемите на офиси в по стари сгради се понижават, тъй

...
Наемите на офиси в по стари сгради се понижават, тъй
Коментари Харесай

Свалят наеми в по-стари офис сгради

Наемите на офиси в по остарели здания се намаляват, защото са сложени под напън поради прекосяването на огромна част от компаниите към отдалечена работа. Това демонстрира последният отчет на Cushman&Wakefield Forton.

През четвъртото тримесечие на 2021 година наемите се движат към 15 евро/кв.м в централните бизнес региони и 12-14 евро/кв.м по продължение на основните булеварди. Под напън са цените в по-ниския сегмент офис площи.

Нивата на възвращаемост при първокласните активи също се резервират постоянни - 7.5%. Продължава и миграцията на компании към по-висок клас. Това слага под напън по-старите здания с по-неблагоприятни местоположения и рефлектира в следващ растеж на свободните площи, които към края на декември доближават 16.8%.

Обемът на наетите офис площи в София през 2021 година нараства с 43% на годишна база. Общо 153 991 кв. м са усвоените пространства за интервала на фона на 107 382 кв. м в пандемичната 2020 година Въпреки позитивния тренд, равнищата са към момента надалеч от 2019 година, когато наети в столицата са 175 832 кв.м, сочи отчетът.
„ Само през последното тримесечие на 2021 година са наети или възобновени договорите за 46 328 кв. м, само че все още сме към момента надалеч от стабилизиране на пазара по отношение на равнищата отпреди пандемията. Основни мотори на покупко-продажбите са консолидирането на площи и релокацията на наематели, а делът на експанзиите остава относително малък”, споделя Йордан Кръстев, управител „ Офис площи “.
По думите му, фирмите не престават да търсят оптимизация на работните си пространства и в същото време преоформят офисите си в синхрон с новите модели на работа. Нуждата от нов метод на работа води и до растеж на интереса към гъвкавите работни пространства, като заетостта на тези площи продължава да пораства. Много компании наемат места в споделени офиси, като част от хибридния модел на работа, наложил се през последната година.

„ Общият размер налични площи все още е малко над 2 240 000 кв. м, като от тях незаети са близо 377 000 кв.м. В същото време сме очевидци на забележителен спад в строителната интензивност в отговор на свитото търсене от страна на наемателите и сериозния растеж в цените на строителните материали В по-дългосрочен проект това е причина за възобновяване на салдото сред търсене и предложение, изключително в първокласния сегмент на офис пазара”, разяснява Йордан Кръстев.

Общият размер на приключени офис площи през 2021 година доближава 155 700 кв.м, като последното тримесечие носи едвам 12 900 кв.м. При липса на подписани наемни контракти в хода на строителството и увеличени експлоатационни разноски част от вложителите вземат решение да отсрочат завършването на плановете си за 2022 година. В развой на създаване все още са 190 355 кв.м, което е най-ниският размер у нас за последните пет години.

Нетното асимилиране, което отразява разликата сред заети и освободени площи за даден интервал, остава ниско - 15 976 кв.м през последното тримесечие на 2021 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР