Надзорният съвет на НЗОК увеличи за второто тримесечие със 132

...
Надзорният съвет на НЗОК увеличи за второто тримесечие със 132
Коментари Харесай

НЗОК увеличи с над 130 000 броя на ВСМИ за второто тримесечие

Надзорният съвет на НЗОК усили за второто тримесечие със 132 542 броя медицинските посоки за високоспециализираните действия за назначение от изпълнителите на ПИМП във връзка диспансерно наблюдаване за равнене на същите по отношение на получените в първо тримесечие на 2023 година. Това заяви за Zdrave.net ръководителя на Надзора доцент Момчил Мавров.

„ Общопрактикуващите лекари могат да бъдат спокойни, че ще могат да извършват пълноценно отговорностите си по отношение на диспансерното наблюдаване на здравноосигурените лица. Следва да отчетем и обстоятелството, че ситуацията е доста по-различна спрямо тази през 2021 година и 2022 година Нямаме пандемична конюнктура и не е признат Закона за бюджета на Здравната каса за 2023 година Все отново през предходната година отчитането на тези посоки беше относително ниско - под 50% от броя им, до момента в който в този момент чакаме да се ускори диспансерното наблюдаване “, сподели още той.

Липсата на бюджет за 2023 не може да се каже, че се отразява отрицателно, тъй като нарастването с над 30% на цените на болничната помощ и с над 20% на цените в извънболничната помощ, направено през актуализацията на закона за бюджета на НЗОК за 2022 година от 1 юли предходната година, продължава действието си и сега и е в параметрите на бюджета за 2022 година, сподели Ганка Аврамова, шеф на дирекция „ Бюджет и финансови параметри “ в НЗОК.

„ За идващото тримесечие ще предложим на Надзорния съвет да утвърди същите бройки и стойности “, добави тя., „ Всеки месец ще следим осъществяването на заложените бройки и стойности, а средствата, които не са усвоени, остават като спестовност “, сподели и доцент Мавров.

Ганка Аврамова заяви, че в съпоставяне със същия интервал от предходната година, в този момент по касов доклад има нарастване с 20% за ПИМП, 25% на СИМП, 20,6% на дентална помощ, с 32% на болнична помощ, като само понижение е регистрирано при МДД. „ Едва при разбора на шестмесечието, ще можем да кажем по какъв начин тъкмо се съпоставят двата интервала 2022 и 2023 година, тъй като в този момент работят по-високите цени, контрактувани в НРД за дейностите “, посочи тя.

На днешното си съвещание надзорниците са приели още обновени Изисквания за лекуване на лупус и ревматоиден артрит в извънболнична помощ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР