Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи

...
Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи
Коментари Харесай

НОИ реши: Пенсиите се вдигат с 11%

Надзорният съвет на Национален осигурителен институт реши нарастването на пенсиите от първи юли да е с 11%. Това съобщи служебният обществен министър Ивайло Иванов след съвещанието на Националния застрахователен институт.

“Парламентът не може да взима и да задължава с решения, защото това е в пълномощията на Надзорния съвет. Надзорният съвет е органът, който взима решение с какъв брой да се осъвременят пенсиите ”, съобщи Ивайло Иванов.

Коментарът си той направи, откакто преди дни стана ясно, че е допустимо покачването на пенсиите да е с 10%, а не с 11%, както бе заложено в бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година. Причина за това са по-ниските равнища на инфлация от прогнозните планове.

“Надзорният орган или Надзорният съвет на Национален осигурителен институт е органът, който взима решения с какъв размер да се осъвременяват и не смятам, че народните представители или изобщо политиците би трябвало да въздействат сега върху взимането на решения, а един самостоятелен орган, какъвто е Надзорният съвет на Национален осигурителен институт ”, съобщи Иванов.

Великденските добавки няма да повлияят на нарастването на пенсиите, увери министърът. По думите му едното няма нищо общо с другото.

“Те бяха дадени, знаете, с политическо решение да се провиснал на лицата, които получават под линията на беднотия. Те бяха изплатени през април от сътрудниците от Национален осигурителен институт, тъй че никакъв те не въздействат върху нарастването ”, сподели министърът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР