Надзорният борд на Meta е отправил нови препоръки към компанията

...
Надзорният борд на Meta е отправил нови препоръки към компанията
Коментари Харесай

Надзорният борд на Meta разкритикува компанията заради цензура

Надзорният ръб на Meta е отправил нови рекомендации към компанията във връзка с цензурата на някои арабски думи, предава Reuters. Сред тях е включена и „ шахид “, което на арабски значи „ страдалец “. Бордът декларира, че сходни забрани би трябвало да бъдат отстранени незабавно.

Бордът основава своите изводи след едногодишен обзор, който открива, че методът, употребен от Meta излиза от нормите. Организацията смята, че Meta демонстрира ненужно угнетяване на свободата на речта. Интересното в тази ситуация е, че бордът е финансиран от Meta, само че както показват от компанията той е изцяло самостоятелна организация. По съглашение, решенията на борда имат неотложен резултат и би трябвало да се изпълнят в най-бърз период.

Организацията отрежда, че изявления, включващи арабската дума за „ страдалец “ би трябвало да се отстраняват единствено, в случай че се свързват с съответен случай. Настоящото решение идва на фона на дългогодишна рецензия към Meta от страна на борда. Тя е обвързвана с метода, по който компанията се отнася към наличието в мрежите им в Близкия изток. Други правозащитни организации неотдавна разкритикуваха компанията поради цензурата във връзка с израело-палестинския спор в Газа.

Що се отнася до съответни изречения и думи, като „ страдалец “, Meta от дълго време счита, че възбраната им прави платформите на Фейсбук и Instagram по-безопасни. Но мнозина не споделят убежденията на компанията и считат, че цензурата ги лишава от глас. Според компанията думата се употребява най-вече в отрицателен подтекст и се свързва с терористи, наркокартели и даже крайно-десни групи.

Meta декларират, че одобряват рецензията на борда съществено и ще прегледат още веднъж обстановката. Очаква се до два месеца да излязат с съответен отговор и проект за деяние.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР