Надяваме се правителството да е защитило по-ниска цена от руската

...
Надяваме се правителството да е защитило по-ниска цена от руската
Коментари Харесай

Делян Добрев за договорения по-евтин газ: Една клетва от страна на премиера, но се съмняваме да е истина

Надяваме се държавното управление да е защитило по-ниска цена от съветската и този контракт да е дълготраен, акцентира още някогашният енергиен министър
„ Ако е правилно, несъмнено е добра вест. Защо споделям, в случай че е правилно, тъй като ние свикнахме министър председателят Кирил Петков да има много фриволно отношение към истината, т.е. нямаме детайлности във връзка с цената, не знаем с кой я съпоставят, с цел да кажем, че е по-ниска. Трябва да забележим повече детайлности – за един танкер ли става въпрос или става въпрос за 20. На нас ни трябват 20 танкера на година, с цел да задоволим потребностите на България. Ако тази ниска цена е за един танкер, то ние не сме създали кой знае какво. “ Така депутатът от ГЕРБ-СДС и някогашен енергиен министър Делян Добрев разяснява в коридорите на Народното събрание думите на премиера Кирил Петков, че по време на визитата му в Съединени американски щати са контрактувани доставки на полутечен газ на цени, по-ниски от настоящите на „ Газпром “.

„ А и тази ниска цена – какъв брой е ниска. Руската цена е 70 евро на мегаватчас от идващия месец. Тоест този танкер на по-ниска цена ли е или на по-висока? И един танкер ли е или са доста? Тази цена трансформира ли се във времето? Защото знаете, че формулата с „ Газпром “ търпи смяна всеки месец и е обвързвана със спотовите пазари и с петролните деривати. Има доста въпроси, на които ние нямаме отговор. Могат да разгласят една цена, в която не са включени да вземем за пример превоза, регазификацията, преносът до България. Нищо не е ясно от това, което чухме досега, с изключение на едно заричане, една клетва от страна на премиера, че газът е по-евтин “, уточни още Добрев.

Той акцентира, че от ГЕРБ-СДС се съмняват в това поради опита си с това държавно управление и истините, които споделят ръководещите.

„ От Съединени американски щати газът може да бъде по-евтин. Това е въпрос на търговски договаряния. Ние се надяваме те да са защитили по-ниска цена от съветската и този контракт да е дълготраен. Тоест да не става въпрос единствено за един или два танкера. Това го твърдим още от февруари. Спомняте си, че още тогава казахме, че държавното управление би трябвало да резервира потенциал в терминала в Ревитуса и да стартира договаряния с евентуални снабдители на газ. Къде е гаранцията, че няма още по-евтин газ някъде? Дано да няма “, означи Добрев.

По думите му България няма непокътнат потенциал обаче.

„ Този танкер ще дойде, само че ние нямаме слот, на който да го разтоварим. Пак ли ще го прекарват през МЕТ, обичания търговец на властта, тъй като МЕТ пък има потенциал за всеки месец до края на годината. Странно по какъв начин те го бяха запазили още преди държавното управление да разбере, че ще ни спрат газа “, сподели още депутатът от ГЕРБ-СДС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР