Надяваме се още юни да имаме два медицински хеликоптера с

...
Надяваме се още юни да имаме два медицински хеликоптера с
Коментари Харесай

Министър Алексиев: Надявам се през юни да имаме два медицински хеликоптера с готови екипажи

Надяваме се още юни да имаме два медицински хеликоптера с подготвени екипажи, съобщи служебният министър на превоза Христо Алексиев по време на присъединяване си в днешния парламентарен блицконтрол.

Министърът заяви, че крайният период за подаването на офертите за първите два хеликоптера е изминал през вчерашния ден. Има подадени две предложения на доста реномирани HEMS оператори. Алексиев изрази вяра оценката да завърши бързо.

Министърът напомни, че по друга процедура страната ни се чака да придобие още хеликоптери, първият от които се чака да дойде декември 2023 година, а останалите в интервала 2025-2026 година

„ Неколкократно сме заявявали, че незабавната здравна помощ по въздух е безспорен приоритет за служебното държавно управление и страната, защото касае живота и здравето на хората “, сподели министърът.

Отговорът на министър Христо Алексиев бе на заложен въпрос от народния представител Настимир Ананиев от „ Продължаваме Промяната “ – „ Демократична България “, който изиска министърът да аргументира решението на служебното държавно управление да закрие сдружението „ България Хели Мед Сървиз “.

Според Ананиев по този начин активността по търсене и избавяне ще се оскъпи, възлагайки я на други оператори.

„ Държавата би трябвало да поеме доста по-голям ангажимент, а не оперирането на незабавната здравна помощ по въздух да бъде поета от комерсиално сдружение, било то и държавно “, бе отговорът на министър Алексиев, предава Българска телеграфна агенция.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР